Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Все повече варненци решават съдебни спорове извън съда
Автор: Екип Varna24.bg 13:18 / 11.11.2016Коментари (0)1019
© Черно море
Когато проблемите се решават извън съда, те намират своя успешен развой по-бързо, евтино и трайно - каза съдия Марин Маринов - административен ръководител на Административен съд Варна като отбеляза трудния път, но добрите резултати, постигнати за една година от създаването си Центъра на за медиация във Варна. 

Ден на медиацията отбеляза съдебната общност в морската столица. Кампанията се организира от Център за обучение на медиатори "Итера Академи", Център за разрешаване на спорове гр. София и Център по медиация към съдебен район на Окръжен съд-Варна. Тя има за цел популяризиране на този нов, но извънредно ефективен начин за извънсъдебно решаване на спорове. За създаването на варненския медиативен, център голяма помощ е оказал председателят на Варненската търговска камара Иван Табаков - каза още съдия Маринов. 

Като успешни партньори ръка са подали Община Варна, Областна управа, НПО-та, представители на бизнеса. Тепърва ни предстои популяризиране на идеята за медиаторство - каза Ерна Жак Якова - Павлова, ръководител на Варненския Районен съд. 66 медиативни срещи са проведени до този момент ¾ от тях са граждански, ¼ са наказателни от частен характер. Основните казуси, заради които гражданите са потърсили медиативна помощ, са разрешаване на договори между физически лица, отношенията между родители и деца, различни брачни спорове при разводи, издръжки, присъждане на родителски права. 1/3 от срещите са успешни, при което и двете спорещи страни са достигнали или до съдебни спогодби, или са подобрили комуникацията помежду си. 

Това категорично показва, че съдебната медиация има място във Варна. Адвокатската общност е изразила благодарност към Центъра по медиация за това, че е спомогнала част от споровете да се решат още преди съда.

Целите на кампанията "Ден на медиацията" ca: повишаване на информираността за медиацията, като способ за разрешаване на спорове извън съда и насърчаване използването на медиацията в обществото, съдебната система, бизнеса, семействата, училищата. Темите, по които магистрати запознаваха аудиторията в хотел "Черно море" днес са Сертифициращите и специализирани обучения по медиация, преговори и разрешаване на конфликти, надграждащите обучения за медиатори, специализираните обучения за преговори и разрешаване на конфликти, включително за адвокати, частни съдебни изпълнители, администрация, мениджъри от всички нива, експерти в областта на човешките ресурси, които Центърът организира, го превръщат във високо квалифицирано звено обучаващо и създаващо едни от най-добрите медиатори в България.



Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: