Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Всеки трети тийнейджър във Варна е употребил марихуана! Модерно ли стана?
Автор: Пламена Николова 10:50 / 09.02.2018Коментари (11)4952
©
Проучване, направено във Варна сред 15-16 годишните, установило, че всеки трети на тази възраст е употребил поне веднъж в живота си марихуана. Това сподели Борислав Станчев, главен експерт в дирекция "Превенции" към Община Варна, предаде репортер на Varna24.bg

В 90% от случаите с анкетираните младежи става въпрос за употреба на марихуана, в 6-7% за употреба на стимуланти - амфетамини, бетаамфетамини, екстази и кокаин. В Европа стойностите с амфетамини са с около два пъти по-ниски, уточни експерта. 

При пълнолетните картината била идентична. Според Станчев марихуаната била най-разпространена, защото сред младежите битувало схващането, че тя е свързана с по-лесно приемане. Тинейджърите живеели с представата, че това е мека дрога или изобщо не е дрога и не предизвиква зависимост. Децата смятали, че щом е легализирана в много държави, значи е безобидна. 

По отношение на новите модерни синтетични наркотици Борислав Станчев каза, че най-разпространени в Европа са около 170 вещества от този вид.

Хората ги вземат от една страна, защото има райони, където канабисът по-трудно се отглежда и поради тази причина е много по-скъп. 

"От друга страна синтетиката може да бъде пушена където си искате и никой няма да ви разбере, че пушите незаконно вещество, защото има приятен аромат и не мирише на марихуана. Другата причина да бъде предпочитана синтетичната дрога е това, че тя не се хваща при стандартните уринни тестове, защото не са разработени методики да индикират 170 вещества. Синтетичните вещества се произвеждат в Китай, след което се транспортират в Европа като препарати за химическата промишленост за ароматизатори и почистващи препарати. Те се препакетират тук в Европа и се продават. Стимулантите много често може да ги видите като соли за баня, продават се като смески за пушене, които са легални. Когато хората ги купуват или ги купуват през интернет или дилърите правят голяма поръчка чрез сайтовете. В България са най-разпространени като чай", обясни експертът.










Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тя модата и мина... Алоууу, къде спахте до сега?! Сега тежката дрога, дизайнерска е на мода. Марихуаната лекува, синтетиката НЕ!!
0
 
 
Абе аман от радетели да се позволи и легализира лека дрога и впоследствие и всякаква , като тоя Филип Христов !?
0
 
 
Абе аман от радетели да се позволи и легализира лека дрога и впоследствие и всякаква !? Айде чао, аман от такива разбирковци като вас !
0
 
 
Е сега остана да кажете , че е и полезна и съвсем ще сме я втасали ! То бива бива да преиначавате сероиозността на положението, ама ....
0
 
 
Виж от човек до човек има огромна разлика ,това че имаш някой изпаднал приятел който си пуши трева не значи ,че всеки е като него . Защото има много читави хоро пушачи на трева които ще те превъзхождат и интелектуално и финансово ! Всичко добро .
0
 
 
Не модерно,а тотално деградиране на младежта,дрогират се,пушат,пият,бият,убиват.....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: