Всеки трети тийнейджър във Варна е употребил марихуана! Модерно ли стана?

Автор: Пламена Николова
Коментари (11)
10:50 / 09.02.2018
5072
Проучване, направено във Варна сред 15-16 годишните, установило, че всеки трети на тази възраст е употребил поне веднъж в живота си марихуана. Това сподели Борислав Станчев, главен експерт в дирекция "Превенции" към Община Варна, предаде репортер на Varna24.bg

В 90% от случаите с анкетираните младежи става въпрос за употреба на марихуана, в 6-7% за употреба на стимуланти - амфетамини, бетаамфетамини, екстази и кокаин. В Европа стойностите с амфетамини са с около два пъти по-ниски, уточни експерта. 

При пълнолетните картината била идентична. Според Станчев марихуаната била най-разпространена, защото сред младежите битувало схващането, че тя е свързана с по-лесно приемане. Тинейджърите живеели с представата, че това е мека дрога или изобщо не е дрога и не предизвиква зависимост. Децата смятали, че щом е легализирана в много държави, значи е безобидна. 

По отношение на новите модерни синтетични наркотици Борислав Станчев каза, че най-разпространени в Европа са около 170 вещества от този вид.

Хората ги вземат от една страна, защото има райони, където канабисът по-трудно се отглежда и поради тази причина е много по-скъп. 

"От друга страна синтетиката може да бъде пушена където си искате и никой няма да ви разбере, че пушите незаконно вещество, защото има приятен аромат и не мирише на марихуана. Другата причина да бъде предпочитана синтетичната дрога е това, че тя не се хваща при стандартните уринни тестове, защото не са разработени методики да индикират 170 вещества. Синтетичните вещества се произвеждат в Китай, след което се транспортират в Европа като препарати за химическата промишленост за ароматизатори и почистващи препарати. Те се препакетират тук в Европа и се продават. Стимулантите много често може да ги видите като соли за баня, продават се като смески за пушене, които са легални. Когато хората ги купуват или ги купуват през интернет или дилърите правят голяма поръчка чрез сайтовете. В България са най-разпространени като чай", обясни експертът.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (11)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).