Всички животни в балчишкото село Оброчище са вече ваксинирани срещу антракс

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:05 / 28.09.2015
1010
Във връзка с констатираното огнище на антракс, довело до смъртен случай на възрастна жена, ваксинацията на всички животни в балчишкото село Оброчище приключи в събота и неделя, предаде БНР. Информацията е на д-р Розалина Брайкова - ръководител на Областната дирекция по безопасност на храните. Във фермата са открити още две умрели животни, които са загробени на място, допълни тя.

73-годишна жена от Оброчище почина, а синът й се лекува в болница. На 17 септември в лично стопанство, без да бъде информиран официалният ветеринарен лекар, е заклана овца, която е била във видимо недобро здравословно състояние. При транжиране на месото, стопаните на животното са се порязали, което е и най-вероятният начин на заразяването. Лабораторните проби на съхраняваното от собствениците месо във фризер показват наличие на антракс. 

В селището са ваксинирани 567 овце, 153 кози, 8 говеда и 4 коня, с което са обхванати всички възприемчиви животни в населеното място.

Българска агенция по безопасност на храните призовава животновъдите да не предприемат клане на животни, без да са уведомили ветеринаря, отговарящ за стопанството им. В село Оброчище, Балчишко, на този етап паника сред хората няма.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).