Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Втора инстанция потвърди условна присъда за подкупен варненски полицай
Автор: Пламена Николова 11:43 / 30.06.2022Коментари (0)1235
© bTV
Илюстрация
Апелативен съд – Варна потвърди присъда на Варненския окръжен съд, с която условно е бил осъден полицейски служител, поискал и приел 50 лв., съобщиха от пресцентъра на съда.

Живко М. е признат за виновен в това, че на 21. август 2019 г. по пътя Варна – Добрич като младши автоконтрольор при ОД на МВР – Варна поискал и приел дар – сумата от 50 лв., която не му се следва, за да не извърши действия по служба – да състави акт за установяване на административно нарушение на водач и да му връчи два фиша за предходни нарушения. Наложено му е наказание "лишаване от свобода“ за 3 години, отложено с изпитателен срок от 5 години и глоба в размер на 2 хиляди лева. Служителят ще бъде лишен от право да заема длъжност в структурите на МВР за 3 години.

Подсъдимият обжалва с искане да бъде оправдан, защото не е извършил деянието. Прокуратурата счита, че престъплението е доказано и присъдата трябва да бъде потвърдена.

Живко М. бил автоконтрольор в "Пътна полиция". В задълженията му влизала проверка на редовността на документите на водачите на МПС, техническата изправност на превозните средства и изготвянето на документи, свързани с административно-наказателната дейност. На 21 август 2019 г. колегата му от автопатрула спрял водач за проверка по твърдения за непоставен предпазен колан и счупени задни светлини на превозното средство. В хода на проверката служителят установил, че шофьорът има два невръчени електронни фиша. Законът задължава полицая да му ги връчи. Обяснил на водача, че заради провиненията трябва да му вземе книжката, което за него ще е катастрофално, защото ще остане без работа. Оценил "услугата“ на 50 лв. Свидетелят нямал парите в себе си, а полицаят му казал да ги вземе от колата и да ги постави в застрахователната полица. Изпълнявайки указанието, шофьорът взел от автомобила и от спътника си средствата и се върнал при служителя. Спътникът заснел тези действия във видеоклип. Същевременно другият полицай спрял втори автомобил за проверка. Това закрило временно видимостта на камерата и моментът на подаването на застрахователната полица не бил заснет. При връщането на шофьора в буса 50-те лв. липсвали от полицата. Установено е, че автопатрулът не спазил няколко служебни задължения: всяко спряно МПС да се известява по радио ефир; всички действия на екипа да се заснемат от системата за видеонаблюдение на служебния автомобил; инспекцията да се отразява във форми за отчет.

Апелативният съд отбелязва в решението си: "Известният класически корупционен въпрос "какво ще правим сега“ е бил поставен от подсъдимия като основа за преговори между двамата: служител, призван да изпълни три задължения по закон и шофьор, поставен в безпрецедентна ситуация да се "сети“ какво всъщност му се казва и да одобри предложената за тези конкретни провинения оферта в размер на 50 лв. срещу "замълчаването“ от страна на подсъдимия“. В отсъствието на причина водачът да не даде парите на полицейския служител и при наличието на бездействие от служителя да реагира според задълженията си, съдът стигна до извод, че сумата от 50 лв. е достигнала до него и е била приета. Настоящата инстанция отбелязва още, че подсъдимият е имал изключително укоримо поведение, нарушавайки редица служебни задължения, но и извършвайки користно престъпление, с висока степен на обществена опасност. Наложените му от първата инстанция наказания са правилни и съобразени със закона, заключи Апелативен съд – Варна, като потвърди присъдата на Варненския окръжен съд.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: