Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Втората морска градина на Варна ще е в "Аспарухово"! Създават студентска гора
Автор: Стоян Маджиров 11:58 / 24.04.2019Коментари (0)5416
©
С голямо мнозинство Общинският съвет във Варна прие Подробния устройствен план на Аспарухов парк. Документът, по който се работи вече 22 г., беше одобрен с 37 гласа "за“, 1 против и 5 "въздържали се“.

"Приемането на плана ще даде нова перспектива за просперитета на "Аспарухово“, заяви пред съветниците кметът на Варна Иван Портних и изтъкна, че планът е елемент от последователната политика за развитие на района.

"В началото имаше недоверие към плановете ни за обновление на района, но с реализираните инвестиции всеки един вижда промяната. Факт е, че ние изпълняваме това, което обещахме на жителите на "Аспарухово“, посочи Иван Портних.

Той отхвърли твърденията за застрояване на парка. "В публичното пространство се изговарят лъжи и неистини, че на това уникално място предстои изграждането на хотели. Правят се какви ли не внушения, но хората разбират, че става думи за спекулации. Параметрите на застрояване са минимални“, категоричен бе Иван Портних.

Планът за Аспарухов парк обхваща територия от близо 47 хектара и е изцяло съобразен с Общия устройствен план. Той предвижда в най-пълна степен запазване на зелените площи и дървесната растителност в парка. Ще има детски кътове, спортни игрища, атракционни обекти, които ще обслужват изцяло обществените интереси. Заложената максимална плътност на застрояване е 1 %.

Влизането на автомобили в парка ще бъде абсолютно забранено. Достъп ще имат единствено колите  на полицията, пожарната и спешна помощ, както и превозните средства, използвани за почистване и поддръжка на алеите и зелените площи. В периферията на парковата зона ще бъдат обособени паркинги, с които ще се сложи край на безразборното паркиране в района.

Това е първата стъпка към подобряването на парковата среда в кв. "Аспарухово“ и превръщането й във втората морска градина на Варна. Представа за новата визия на парка ще даде паркоустройственият план, който предстои да бъде изготвен.

В парка може да бъде създадена студентска гора, каза пред съветниците главният архитект Виктор Бузев. Инициативата на Икономически университет – Варна е уникална за Югоизточна Европа и в Аспарухов парк можем да я реализираме, поясни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: