Вторият Международен салон на наивистичното изкуство отваря врати в Градската художествена галерия на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:16 / 16.08.2022
961
Вторият Международен салон на наивистичното изкуство отваря врати в Градската художествена галерия на Варна. Откриването е днес в 18:00 ч.

С над 150 творби участват повече от 77 художници-наивисти от 17 страни от Европа, Австралия, Южна и Централна Америка. Те са подбрани след селекция, като във Варна са представени половината от участвалите произведения. Салонът вече гостува в София през месец юни т.г. 

Творбите са изпълнени с маслени и акрилни бои или в смесена техника върху платно и дърво. Има и скулптури от дърво и керамика. Изобразени са сюжети от живота, в които има веселие, дързост, романтика и магия, отбелязват от Арт галерия "Папийон“, които са съорганизатори на събитието. 

Наричат наивистичното изкуство още изкуство на святото сърце и на инстинкта, "модерен неопримитивизъм“. То е свободно от канони, емоционално и спонтанно. Водещо е общото усещане за жизнерадост, а не определени идеи и възгледи, характерно е авторското стилизиране на образа. Често се наблюдава романтизъм и носталгия по човешки ценности и добродетели от далечно време. 

Сред творящите в тази стилистика има и художници с академично образование, а от българските участници в изложбата има отличени със световни награди като Николай Стоев (двукратен носител на Prix Suisse et Prix d’Europe в Морж, Швейцария, и на специалната награда на Биеналето на хумора в изкуството в Толентино, Италия) и Росен Рашев – Рошпака (носител на Голямата награда на Музея на наивистично и маргинално изкуство в Ягодина, Сърбия). В скулптурата се отличава Мариела Димитрова – Мара със своите нетрадиционни пластики-картини, съобщават организаторите.

Вторият Международен салон "НАИВ България“ 2022 ще бъде представен във Варна от 16 август до 5 септември в залите на Градската художествена галерия "Борис Георгиев“. Събитието се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура“.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...
Кенийци завладяха Варна, но аплодисментите бяха за 9-годишният Ди...
Този 42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството с...
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).