Вълнуващо Варна отбеляза 24 май, хиляди се включиха в празника

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
11:59 / 24.05.2018
35878
Вълнуващо и трогателно Варна отбеляза 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, предаде репортер на Varna24.bg.

Хиляди варненци се стекоха на площад "Св. Св. Кирил и Методий", където в 10 часа започна празничната програма. Малко преди това, в 9,20 ч. се отслужи благодарствен молебен в Катедралния храм "Св. Успение Богородично“. 

69 блока се включиха в традиционното празнично шествие.  На площада пред Катедралния храм бе издигнат българският флаг, а след това се завъртя кръшна фолклорна композиция. След това във въздуха полетяха големи балони с буквите от кирилицата.

"Днес е най-светлият български празник 24 май, Денят на българската азбука. Това е денят, в който трябва да засвидетелстваме уважението си към всички тези, които неуморно и ежедневно съхраняват идентичността ни на българи и възпитават поколенията в родолюбие. Ние сме това, което мислим и говорим. Нека учим децата ни на добри мисли, на добри дела, на добри думи. Няма по-вълнуващо събитие в културно-събитийният календар на града ни от празничното шествие на 24 май. Благодаря ви за споделения празник. Нека да уважаваме нашата писменост и нашата култура, нас самите. Да си пожелаем тези прекрасни деца, които носят утрешния ден, да носят България в сърцата си. Честит празник!", каза кметът на Варна Иван Портних в поздравителното си слово. 

Под звуците на химна "Върви, народе възродени“, начело с духовия оркестър на ВМС, кмета на града, областния управител Стоян Пасев и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, тръгна и празничното шествие. След тях традиционно тръгна блока от ученици и учители от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", следвани от носителите на Награда "Варна“ за 2018 година.

В шествието се включиха всички общински, държавни и частни училища, 6-те варненски висши учебни заведения, блок с детски градини, Общински детски комплекс, НАОП "Н. Коперник", блок на културните институции. В 11 ч. пред входа на Морската градина започна концерт под мотото "Да поиграем на празника" на фолклорен ансамбъл "Варна“.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (125):
27.05.2023 Кметът на Казанлък с емоционални думи за поминъка на Долината на розите
27.05.2023 Диян Стаматов: Политическата среда превръща образованието ни в един спрял
влак
27.05.2023 Проф. Знеполски: Няма нищо по-страшно от несвободния човек
25.05.2023 Интересни лица на приема на президента
24.05.2023 Росен Желязков се срещна с Лоренцо Фонтана в италианския парламент
24.05.2023 Президентът организира прием по случай 24 май
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).