Външният министър: Надявам се Ердоган да не тропа по масата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
09:34 / 26.03.2018
4880
Фактът че срещата във Варна се коментира означава, че българските граждани осъзнават колко е важна. Това коментира от морската столица пред bTV външният министър Екатерина Захариева.

"По време на Съвета на външните министри всички колеги поздравиха България за тази среща и подчертаха колко е важна тя за нормализиране на диалога с Турция“, разкри Захариева.

"Въпреки обтегнатите отношения с Кипър, с Гърция, всички лидери са възложили голямо доверие на нашия премиер за това тази среща да даде тласък на нормализиране на диалога с Турция“, добави тя. Относно твърденията на социалистите, че България няма да защитава националните интереси на тази среща, включително и по въпроса с тракийските българи, Захариева коментира: "Това е среща ЕС-Турция. Това не е двустранна среща. Аз съм убедена, че от БСП го знаят, но подвеждат българските граждани. Всеки път, когато нашият премиер има двустранни срещи, защитава интересите на България“.  

Според нея, въпросът за обезщетяването на бежанците от Тракия се поставя "в контекста на политическите дивиденти. "Аз искам да попитам БСП от 1992 година са били в управлението, имали са и президент, защо не са го решили?“, постави въпроса Захариева. Тя изтъкна, че през есента ще има заседание на обща комисия, която ще се занимава с нерешените въпроси.   По думите ѝ, всичко това са "спекулации, които се опитват да изместят вниманието от успехите на българската външна политика“. "Разбира се, нормализиране на отношенията ЕС-Турция отговаря на българските интереси“, добави тя.

Захариева уточни, че турската страна поставя въпроси, свързани с българските изселници в Турция. На въпрос дали турският президент "ще тропа по масата“ във Варна, тя отговори: "Попитайте Ердоган. Надявам се да не тропа, надявам се да бъде диалог“. Какво България ще спечели от тази среща външният министър обобщи така: "Сигурност, продължаване на споразумението за бежанците така, че да няма натиск по българската граница".

Виж коментарите (7)

Още по темата (30):
25.04.2018 Явно срещата във Варна е имала ефект! ЕС отпуска нови 3 млрд.евро на Турция
17.04.2018 Ердоган благодари на Борисов за срещата на върха във Варна
28.03.2018 Турският външен министър: Срещата във Варна може да е била повратна точка
27.03.2018 Западните медии за срещата край Варна: Ердоган – муха в супата
27.03.2018 Очакват се задърствания и днес заради изнасянето на ВИП гостите от Варна
27.03.2018 Борисов се извини на варненци
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).