Върви се към укрепване на пътя Варна - Златни пясъци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:55 / 22.07.2014
534
Държавата планира да възстанови панорамния път между Варна и курортния комплекс "Златни пясъци". Министерството на регионалното развитие (МРР) е обявило обществена поръчка за прединвестиционни проучвания в района на свлачището "Трифон Зарезан".

Заради свлачищните процеси пътят е затворен.

Изпълнителят на поръчката трябва да извърши геодезическо заснемане и инженерно-геоложко и хидрогеоложко проучване, за да се получат изходните данни за инвестиционно проектиране в следващи фази, посочва се в обявлението на поръчката. Предвижда се и изготвяне на задания за изработване на инвестиционен проект за укрепването на пътя в района на свлачището.

Прогнозната стойност на търга е 100 хил. лева без ДДС. Срокът за подаване на оферти е до 11 август, а отварянето им ще се състои на 12 август в Министерството на регионалното развитие.

Свлачището "Трифон Зарезан" е най-голямото активно свлачище в област Варна. Участъкът, засегнат от активни свлачищни процеси, обхваща крайбрежния склон в района на общинския път от Варна до комплекса "Златни пясъци" при спирка "Спортпалас", плажната ивица и подводния брегови склон. Засегнатата от свлачището площ е около 30 дка.

В този участък не са изпълнявани укрепителни мероприятия. Частични противосвлачищни отводнителни съоръжения са изпълнявани само на територията около хотел "Журналист", а през последните години, с частни инвестиции - и в района на бившата вила "Гяуров" и имотите северно от нея, посочва се в тръжната документация.

Свлачището е регистрирано през 1972 г., като свлачищните процеси периодично се

активизират. Причините за възникването и активизирането му са комплексни, като сред основните причини са застрояването в региона, включително и незаконно, и липсата на канализация в засегнатия участък.

Министерството припомня, че през 2005 г. "Геозащита" ЕООД - Варна е разработила проект за укрепване на свлачището. Той обаче не е реализиран поради отказ на собствениците за достъп до имотите и отказ на Европейски банки за финансиране. През последните години свлачището се наблюдава, но цялата контролно-измервателна мрежа е разрушена заради процесите, поради което не са правени нови измервания.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).