Въшки налазиха варненските училища и детски градини

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:15 / 11.01.2018
5802
Въшки налазиха децата във варненските училища и детски градини, съобщиха притеснени родители за Varna24.bg.

В много детски градини е въведен строг филтър и родителите са предупреждавани ежедневно да проверяват децата си всяка вечер и всяка сутрин, а медицинските сестри извършват такава проверка не само на малчуганите, но и на педагогическия и помощен персонал. 

От здравната инспекция във Варна коментираха за Varna24.bg, че при тях не достига достоверна информация за проблема, тъй като съществуващата преди години Наредба за въшливостта, спусната от здравното министерство е отменена. Поради това вече няма нормативен документ, който да регламентира тази дейност и учебните заведения подават информация до РЗИ, само ако преценят. 

Експертите коментираха, че според тяхната статистика регистрираните случай през 2017 г. били много по-малко спрямо предходната 2016 г. 

За миналата година при тях имало подадени 10 сигнала, а от началото на тази година едва два. 

От РЗИ уточниха, че на този етап основната отговорност за справянето с проблема остава на родителите, които трябва да проверяват децата си системно и да използват превантивни мерки. В аптечната мрежа съществували препарати за превантивно третиране на главите на децата. 

Експертите споделиха още, че гадинките не подбирали децата по възраст или хигиена и полазвали както мръсни, така и чисти главици. Повече случаи имало през есенните и зимните месеци, когато децата са събрани в класните стаи и детските градини. 

От РЗИ съобщиха още, че докато дрешните въшки обичат мърльовците, то главовите нямат такива претенции и пълзят навсякъде. 

Експертите са категорични, че трябва да се поддържа добра лична хигиена и да не се допуска паника при откриването на въшките, а да се вземат навременни и адекватни мерки.  

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).