Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във ВОС пилотно се внедрява Единната информационна система на съдилищата
Автор: Пламена Николова 16:21 / 30.06.2020Коментари (0)956
©
Окръжен съд – Варна е сред петте окръжни съдилища в България и единственият във Варненския апелативен район, в които пилотно се внедрява Единната информационна система на съдилищата /ЕИСС/, съобщиха от пресслужбата на институцията.  

В рамките на два дни разработчикът на програмата - "Информационно обслужване“ представи продукта пред магистратите и съдебните служители. Информационните срещи бяха проведени онлайн и присъствено, съобразно ограниченията въведени във връзка с коронавируса.

Съгласно одобрения от Висшия съдебен съвет график до днес – 30.06.2020г. пилотното внедряване на ЕИСС трябва да приключи в 17 съдилища в страната - 2 апелативни, 5 окръжни и 10 районни съдилища.

Въвеждането на eдинна информационна система на съдилищата е изключително важна част от цялостната дигитална трансформация на българското правосъдие. Тя ще замени петте действащи деловодни системи и ще сложи началото на електронното правосъдие и електронно обработване на делата. Очаква се системата да помогне за решаването на редица проблеми – от натовареността на съдиите до прозрачността на процеса на вземане на решения. Предвижда се системата да осигурява проследяемост на делата в реално време, да унифицира правилата и процесите при управлението им, да уеднаквява структурата на въведената информация по делата, да осигурява актуалност и защита на данните.

Електронните услуги, които ще бъдат предоставяни чрез ЕИСС, общо са: достъп до електронното съдържание на дело; подаване на документи, иницииращи образуване на съдебното производство в електронен вид; подаване на документи по конкретни дела; подаване на документи, несвързани с дело; получаване на съобщения, призовки, уведомителни документи; подаване на молби за издаване на удостоверения. ЕИСС може да се интегрира в бъдеще и със системи, които предстои да бъдат създадени и внедрени в съдебната и държавната администрация.

ЕИСС ще бъде интегрирана с Единния портал за електронно правосъдие. Платформата ще може да комуникира и с други системи – на НАП, НОИ, Единна система за противодействие на престъпността, НБД "Население“, АИС "Български документи за самоличност“ и други.

В системата е вграден модул за случайно разпределение на делата, тя ще отчита и натовареността на съдиите.

Използването на ЕИСС в реална работна среда във всички 153 съдебни институции в страната трябва да стартира от месец август 2020г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: