Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във ВСУ стартира майсторски клас, посветен на културния туризъм
Автор: Екип Varna24.bg 12:34 / 05.04.2017Коментари (0)1739
© БНР
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С лекция на археолога проф. д-р Николай Овчаров във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" стартира майсторският клас "Културният туризъм в Североизточна България - потенциал за развитие на печелившия бизнес".

В него участват Румен Драганов - директор на института за анализи и оценки в туризма, областният управител на Силистренска област - Петко Добрев, Тодор Янакиев - член на УС на БХРА, представители на туристическия бизнес и студенти.

Провеждането на майсторски класове е академична традиция във Варненския свободен университет, която предоставя възможност на студенти и участници да се срещнат с учени и експерти от различни области.

Аудиторията на нашите майсторски класове и разнообразна, широкопрофилна и висококачествена, подчерта деканът на факултет "Международна икономика и администрация доц. д-р Елеонора Танкова при откриването на събитието. Тя припомни, че Организацията на обединените нации (ООН), обяви 2017 за "Година на устойчивия туризъм за развитие" с акцент върху културния туризъм.

Настоящият форум има за цел да даде отговори на въпроса как успешно и устойчиво да развиваме културния туризъм, коментира още доц. Танкова. Тя сподели очакването си форумът да генерира уникални и иновативни идеи за развитието на културния туризъм в Североизточна България.

В рамките на темата "Културният туризъм в Североизточна България - нови възможности и предизвикателства" проф. д-р Николай Овчаров от Националния археологически институт на БАН направи преглед на развитието на културния туризъм, обвързан с откритите археологически обекти и съпоставка между региона на Източните Родопи и Североизточна България. Той сподели опита си от откриването на археологическия комплекс "Перперикон", създал предпоставки за развитието на културния туризъм и дал мощен тласък на икономиката в региона, както и ролята на медиите в този процес.

Инвестирането на средства в маршрутите за културен туризъм създава интерес към съществуващите обекти и възвръща тяхната туристическа стойност, категоричен е проф. Овчаров. Като пример той посочи "възраждането" на етнографския комплекс в Златоград именно като част от маршрута към Перперикон. Според него изключително важна предпоставка за развитието на този вид туризъм е партньорството между учените, бизнеса и местната власт. Проф. Овчаров отбеляза и ролята на субсидиите за архитектурни разкопки, инвестициите в инфраструктура и работата по европейски програми за реставрация и консервация на паметници на културата и прилежащата им инфраструктура.

Според проф. Овчаров огромният потенциал на Североизточна България в областта на културния туризъм е все още малко използван. Примерите в тази посока са много - третите по големина Римски терми във Варна, старите български столици - Плиска и Велики Преслав, археологическият резерват Абритус и гробницата в с. Свещари край Разград, средновековният град Мисионис край Търговище, наречен "Северният Перперикон". Огромни са даденостите и в района на Русе и Силистра, посочи още проф. Овчаров. Той заяви готовността си да участва активно в процесите за развитие на културния туризъм в Североизточна България, както в ролята си на археолог, така и чрез включване в обучението на кадри в рамките на иновативна магистърска програма в сферата на културния туризъм, реализирана от Варненския свободен университет.

В рамките на дискусиите са предвидени презентации, свързани с религиозния туризъм, на ас. Гергана Желязкова, участник в проекта "CULTOUR+ - Иновации и изграждане на капацитета във висшето образование за културно управление и устойчив туризъм в европейските културни маршрути" и със законовите и административни пречки за развитието на културния туризъм в България на Петко Добрев - областен управител на Силистренска област.

Майсторският клас продължава с панел "Културният туризъм - съвременни тенденции на развитие" с лектор Румен Драганов - директор на института за анализи и оценки в туризма (13:30 ч., УСК 1).

Във втория ден на форума (6 април) са предвидени темите "Дигитален маркетинг на туристическия бизнес" и "Онлайн позициониране на Варна като дестинация за културен туризъм" с модератори доц. д-р Галина Момчева, доц. д-р Даниела Попова и ас. д-р Веселина Спасова от Варненския свободен университет.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: