Във Варна "Кулинарни ателиета“ показаха тънкостите на арабската кухня

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:26 / 15.05.2017
1480
Тънкостите и тайните при приготвяне на традиционни арабски ястия бяха представени в рамките на първото от поредицата "Кулинарни ателиета", които се провеждат под мотото "Път към нови приятели". Организаторите Фондация "Обществен дарителски фонд за Варна" са си поставили за цел да градят мостове между различните култури. 

"За да се познаваме трябва да се срещаме. Затова организираме тези кулинарни срещи, на които събираме представители на различни националности, които живеят заедно във Варна", коментираха организаторите.

И допълниха, че се надяват поредицата от кулинарни демонстрации в морската ни столица, да се превърнат в място за създаване на нови контакти, на нови приятелства и възможности. Да помогнат за интегрирането на хората, дошли в България, във Варна, с надежда, че ще намерят по-добър и достоен живот, от този, който са имали.

По време на първото кулинарно ателие гостите дегустираха различни арабски ястия, приготвени от майсторите Наим Апрауас и Мохамад Ел Хаж, които живеят във Варна и са намерили своето място в обществото с работа и кулинарен майсторлък. Майстор Мохамад Ел Хаж е познат на варенци от "Veggi Fresh" на ул. "Генерал Колев" - 10, а Наим Апрауас се слави със сладкишите, които произвежда в цеха си. Участниците в ателието опитаха фалафел-кюфтенцата от нахут, узи - ястие от месо, ориз и грах запечени в тънка кора, традиционното табуле, нахут, лабне, мутабъл и др. Майсторите показаха и традиционни десерти - грис и баклава с крем.

Историята на арабската кухня, която днес е добре позната по света, представи шеф Крис, съосновател на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - Варна. В него студенти от над 40 страни придобиват отлично образование в областите: бизнес, маркетинг, информационни технологии, компютърни науки, туризъм, хотелски мениджмънт и кулинарни изкуства.

Специален гост на събитието беше и Н. Пр. Лино Бианко,посланик на Малта в България и Румъния.
Кулинарните ателиета ще продължат и през следващите месеци, обещаха организаторите от Фондация "Обществен дарителски фонд". Участниците в тях ще могат сами да приготвят традиционни ястия от арабската кухня, под вещото ръководство на майстори, представители на съответната общност.

Кулинарните ателиета се реализират в рамките на проект 04/17-ECA-70, финансиран от Global Fund for Community Foundations.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).