Във Варна болните се увеличават, но грипната епидемия е далеч

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:30 / 15.01.2014
2941
Във вирусологичната лаборатория на Университетската болница "Света Марина" дневно изолират по един пациент с грип. В болницата всеки ден приемат двама-трима пациенти с тежки пневмонии, съобщи доц. д-р Камен Янков, началник на Интензивното респираторно отделение към белодробните клиники. Тук се приемат тежкоболни с животозастрашаващи заболявания на дихателната система, като един 26-годишен младеж е бил в изключително тежко състояние с грипна пневмония, съобщиха от здравното заведение.

Според доц. д-р Янков острите респираторни заболявания и вирусните инфекции, които се лекуват в болницата, са нараснали процентно в последните дни. Тук се лекуват пациенти над 18 години до преклонна възраст, като последните са с по-голям риск от усложнения.

Все още профилактиката не е на достатъчно високо ниво. За да има ефект от лечението на грипна инфeкция са важни първите 48 часа от заразата, когато състоянието може да се подобри с приемането на антивирусни медикаменти "Тамифлу" и "Реленца". Те са известни от последните години и могат да се получат безплатно в болницата и Регионалната здравна инспекция (РЗИ). След този срок те вече не са ефективни и се прилагат други методи на лечение, като обикновено пациентите идват със закъснение, когато вече са налицe усложнения, коментира още доц. д-р Янков. Според него епидемия могат да обявят само оторизираните специалисти в РЗИ и засега във Варна не е обявена епидемия, въпреки увеличените острореспираторни заболявания (ОРЗ) и пневмонии, съобщава Дарик.

Не всички пациенти, които се лекуват в Интензивното респираторно отделение и двете белодробни отделения, са повалени от грипен вирус. Доста от тях са с тежки белодробни заболявания или ОРЗ с висока температура, като чрез възможностите за бързи тестове пациентите се лекуват адекватно и ефективно, допълни доц. д-р Янков. Той все пак съветва пациентите още при първите симптоми да потърсят квалифициран лекар, като не се препоръчва самолечение, което може да доведе до тежки усложнения.

По данни на Регионалната здравна инспекция в момента се отчитат 93 заболели от ОРЗ на 10 000 души, което е далеч от епидемиологичната обстановка, когато се отчитат 200 болни на 10 000 души, каквото е положението в доста градове у нас. Засегнати са най-вече децата от 0 до 4 и до 18 години. Засечени са два щама от група В "Масачузетс" и от А "Калифорния", известен като "свински грип", съобщиха специалистите.


Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).