Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна наградиха победителите в национален исторически конкурс
Автор: Пламена Николова 17:05 / 28.11.2019Коментари (0)2374
© Първа ЕГ
За трета поредна година Първа езикова гимназия и  РУО - Варна  под патронажа на кмета на гр. Варна Иван Портних организираха Национална историческа ученическа конференция, посветена на 280 г. от рождението на Софроний Врачански, на 150 г. от смъртта на даскал Ботьо Петков и на 140 г. от смъртта на Любен Каравелов. 

Гости и водещи лектори на конференцията на 14 и 15 ноември 2019 г. бяха проф. Кирил Топалов – писател, преводач, бивш посланик във Ватикана и Гърция, член на Българо-македонската експертна комисия по въпросите на образованието и историята, проф. д-р Димитър Веселинов – филолог, преводач, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски“, Боян Ботйов – председател на Фондация "Христо Ботев“, д-р Станка Димитрова – председател на Общобългарския комитет "Васил Левски“ за град Варна. Събитието е част от Националния исторически конкурс под надслов "Надеждата за свободата: миналото в разказ и легенди – хайдути, просветители и борци за национално освобождение“.

Форумът се осъществява с финансовата и организационната подкрепа на Община Варна и на Асоциацията на българите по света с председател Младен Станев, които  осигуриха предметните и паричните награди за учениците, класирани на първо, второ и трето място, както и една специална награда за особени постижения. Предметни отличия за призовите места бяха осигурени и от Емил Радев – член на Европейския парламент и възпитаник на Първа езикова гимназия, който подари новата двутомна енциклопедия "България във Втората световна война“ на всяко от училищата с победители в историческия конкурс. "С този жест бих искал да подкрепя и добрата учебна среда, в която под напътствията на своите учители младите любители на историята развиват знанията и творческите си умения“ –  коментира Емил Радев и поздрави организаторите на конкурса за родолюбивата инициатива.   

Наградите бяха връчени от Лилия Христова, директор на Дирекция "Образование и младежки дейности“. В първа категория "Доклад“ голямата награда спечели Симеон Симов от Първа езикова гимназия, във втора категория "Есе“ първо място бе отредено на Яна Раева от СУ "Георги Бенковски“ – гр. Троян, в трета категория първо място си поделиха за презентация/филм Стелиан Ганчев от Първа езикова гимназия, Велизар Зарков от СУ "Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, Тимур Фехми и Ренета Трифонова от Първа езикова гимназия. Приза в четвърта категория "Драматизация“ взе Клуб "История“ към Първа езикова гимназия с откъс от повестта "Маминото детенце“ от Любен Каравелов, изпълнен от Франсис Исмаил, Марина Стефанова, Димана Желязкова, Даниел Александров и Самуил Горанов. Специалната награда на кмета Иван Портних бе връчена на Клуб "ИстОрика“ – СУ "П. Славейков“, гр. Кърджали.

В конкурса участваха 58 училища от 52 града от цялата страна с над 200 ученически  проекта, 32 от които бяха отличени, както и 22-ма учители – за отличната подготовка на учениците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: