Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна оперираха сложно счупване с помощта на уникална 3D технология
Автор: Екип Varna24.bg 15:17 / 05.11.2018Коментари (0)3033
©
Във Варна бе извършена първата операция на пациент по иновативен съвместен проект на катедрите по Анатомия и хистология с ръководител проф. Антон Тончев и по Ортопедия и травматология с ръководител проф. Димитър Райков към Медицински университет  - Варна. По проекта "Пред оперативното 3D планиране и принтиране на след фрактурни случаи", екип на д-р Пенев  оперира  пациентка, постъпила със сложно счупване в областта на глезенната става и ходилото в Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ "Света Анна", база за обучение и работа на МУ-Варна. Получените първи резултати от тази операция са впечатляващи и обнадеждаващи, коментират специалистите. 

Екипите на двете катедри  от МУ – Варна  са пионери в тази нова технология  в България. Първите постигнати резултати  ще накарат работещите по този проект специалисти да разработят и популяризират  3D моделирането като нова стъпка в лечението на пациенти с фрактури на крайниците. 

3D принтирането е технология, която навлиза стремглаво в съвременната медицина. Представлява онагледяване чрез изработен модел на орган от човешкото тяло. Това се използва както за обучението на студенти  медици, така и за онагледяване с цел планиране на определени хирургически манипулации или корекции.

Ортопедията и травматологията е дейност, в която този подход има голяма перспектива. Много от случаите с травматични фрактури, вродени или придобити деформации към момента се документират чрез различни методи за визуализация – рентгенови снимки, компютър томография, ядрено магнитен резонанс, утра звук и др. Представата за проблема от тези налични в момента методи е доста богата, но не пълна по отношение на избора на оперативен подход,  избор на оптимален  имплант,  определяне на неговите размери с  индивидуални за костта на пациента кривини или други особености. Много случаи изискват пълно заместване на части от кост или цялата такава, поради различни предшестващи  травми или заболявания.

Всичко това вече е възможно след 3D моделиране и принтиране на избрания костен или ставен сегмент. Така този модел - копие  може да бъде на бюрото  на хирурга ортопед – травматолог  часове преди операцията. Той може да планира всички детайли в своята операция предварително. Това ще намали времето за операция, че изисква минимален хирургически разрез, ще намали нуждата от използване на интраоперативно  рентгеново облъчване, нежелано както за пациента, така и за опериращия екип.

Бъдещето в тази посока е 3D принтирането да изработи цялостно дадения сегмент от засегнатата кост от биопоносими материали -  хидрокси апатит, керамика и други, което ще позволи директно заместване на определения повреден или разрушен сегмент на скелета.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: