Във Варна оперираха сложно счупване с помощта на уникална 3D технология

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:17 / 05.11.2018
3087
Във Варна бе извършена първата операция на пациент по иновативен съвместен проект на катедрите по Анатомия и хистология с ръководител проф. Антон Тончев и по Ортопедия и травматология с ръководител проф. Димитър Райков към Медицински университет  - Варна. По проекта "Пред оперативното 3D планиране и принтиране на след фрактурни случаи", екип на д-р Пенев  оперира  пациентка, постъпила със сложно счупване в областта на глезенната става и ходилото в Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ "Света Анна", база за обучение и работа на МУ-Варна. Получените първи резултати от тази операция са впечатляващи и обнадеждаващи, коментират специалистите. 

Екипите на двете катедри  от МУ – Варна  са пионери в тази нова технология  в България. Първите постигнати резултати  ще накарат работещите по този проект специалисти да разработят и популяризират  3D моделирането като нова стъпка в лечението на пациенти с фрактури на крайниците. 

3D принтирането е технология, която навлиза стремглаво в съвременната медицина. Представлява онагледяване чрез изработен модел на орган от човешкото тяло. Това се използва както за обучението на студенти  медици, така и за онагледяване с цел планиране на определени хирургически манипулации или корекции.

Ортопедията и травматологията е дейност, в която този подход има голяма перспектива. Много от случаите с травматични фрактури, вродени или придобити деформации към момента се документират чрез различни методи за визуализация – рентгенови снимки, компютър томография, ядрено магнитен резонанс, утра звук и др. Представата за проблема от тези налични в момента методи е доста богата, но не пълна по отношение на избора на оперативен подход,  избор на оптимален  имплант,  определяне на неговите размери с  индивидуални за костта на пациента кривини или други особености. Много случаи изискват пълно заместване на части от кост или цялата такава, поради различни предшестващи  травми или заболявания.

Всичко това вече е възможно след 3D моделиране и принтиране на избрания костен или ставен сегмент. Така този модел - копие  може да бъде на бюрото  на хирурга ортопед – травматолог  часове преди операцията. Той може да планира всички детайли в своята операция предварително. Това ще намали времето за операция, че изисква минимален хирургически разрез, ще намали нуждата от използване на интраоперативно  рентгеново облъчване, нежелано както за пациента, така и за опериращия екип.

Бъдещето в тази посока е 3D принтирането да изработи цялостно дадения сегмент от засегнатата кост от биопоносими материали -  хидрокси апатит, керамика и други, което ще позволи директно заместване на определения повреден или разрушен сегмент на скелета.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).