Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна отчетоха като успешна отминалата година за бойния ни флот
Автор: Пламена Николова 08:59 / 23.01.2020Коментари (0)1192
©
На 17 януари 2020 г., във Флотилия бойни и спомагателни кораби бе проведен анализ на подготовката и войсковата служба през учебната 2019 година. На анализа присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, офицери от щаба, командири на военни формирования и командири на кораби.

Отбелязано бе, че основните усилия в подготовката на флотилията бяха насочени за изпълнение на задачите, в съответствие с трите мисии на ВМС.

Особено внимание при подготовката на през 2019 г. беше обърнато на осигуряване и ефективно провеждане на подготовка на силите за изпълнение на задачи по мисия "Отбрана", поддържането на постоянна бойна и мобилизационна готовност, подготовка на формированията за оказване на помощ на населението при бедствия, обезвреждане на открити морски мини, невзривени боеприпаси, подготовка на силите за участие в ембаргови, хуманитарни, евакуационни и спасителни операции, и операции по търсене и спасяване на море, подготовка за водене борба с подводен, надводен и въздушен противник, минното оръжие, подводно диверсионните сили и средства и диверсионните разузнавателни групи.

Подготовката за участието на сили и средства от състава на флотилията в мисии извън територията на страната се извърши своевременно, в съответствие с нормативните изисквания. Поставените задачи се изпълниха с много добра ефективност, като по този начин Република България отговори на поетите международни ангажименти и способства за придобиването на международен практически опит на силите.

През 2019 година кораби и личен състав от флотилията участваха в следните операции и мисии извън територията на страната:

в състава на Втората постоянна патрулна група на НАТО (SNMG 2) с фрегата "Дръзки" – през месеците март – април. За времето на участието си в групата корабът взе участие и в противоподводното учение на ВМС на Румъния "SEA SHIELD 2019";в състава на Втората постоянна противоминна корабна група на НАТО (SNMCMG 2) с минен ловец "Цибър" – през месеците февруари – март и с базов миночистач "Шквал" – през месеците октомври – ноември. По време на участието си в групата минен ловец "Цибър" участва и в съвместното българо-румънско противоминно учение "POSEIDON";

в операцията на НАТО по морска сигурност "SEA GUARDIAN" с фрегата "Верни" – през месеците октомври – ноември. За времето на участието си в операцията фрегата "Верни" извърши патрулиране в състава на провеждащата се пета фокусна операция "FOCOPS 5" в източна част на Средиземно море, териториални води на Република Турция, териториални води на Египет, териториални води на Израел, участва в учение от типа "PASSEX", съвместно с кораб от ВМС на Израел и в учението на ВМС на Република Турция "DOGU AKDENIZ 2019".

в щаба на постоянната противоминна военноморска група на НАТО №2 (SNMCMG 2) – капитан III ранг Йордан Йорданов (Началник щаб на групата)

в щаба на постоянната военноморска група на НАТО "SNMG 2" – капитан-лейтенант Дарин Димитров и капитан-лейтенант Веселин Русев;

във военноморската операция на Европейския съюз за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия – "АТАЛАНТА" в състава на Оперативния щаб в град Рота, Кралство Испания – капитан-лейтенант Димитър Янакиев Азов и капитан-лейтенант Христо Андреев Тодоров.

Кулминация в подготовката на флотилията бе участието в националното военноморско учение с международно участие "BREEZE 2019" през месец юли, на което бе потвърдена сертификацията на базов миночистач "Шквал".

С участието на сили и средства от състава на флотилията в учение "Парад 2019" по повод 140 години от създаването на ВМС през месец август екипажите демонстрираха своя професионализъм на море, доброто взаимодействие между родовете сили на ВМС, както и с ГД "Гранична полиция" и то в контекста на актуални кризисни ситуации по залавяне на подозрителен плавателен съд. Постигнатите способности бяха поддържани и доразвити с провеждането на тактическото учение на флотилията "ЧЕРНО МОРЕ 2019" на тема "Участие на Флотилия бойни и спомагателни кораби в операция по морска сигурност на ВМС."

Със задоволство бе отбелязано и продължаващото добро сътрудничество и взаимодействие на флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС с държавната и местна власт. Пряко свързано с това бе и изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили "Принос към националната сигурност в мирно време" с участие на сили и средства на флотилията.  Многократно личен състав и техника от състава на флотилията, дислоцирани в град  Бургас и град Варна участваха в унищожаването и обезвреждането на открити невзривени боеприпаси, оказване помощ на населението при нужда в Бургаска, Варненска и Добричка области.

Флотилен адмирал Чубенков изказа своето задоволство от цялостната дейност на флотилията през 2019 година и я определи като изключително ползотворна, динамична и ефективна. Той подчерта, че равносметката на  извършеното доказва професионализма и способностите на личния състав да се справя с отговорните и сложни предизвикателства на нашето време.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов даде своята висока оценка за дейността на Флотилия бойни и спомагателни кораби през 2019 год. Той изказа сърдечна благодарност за положените усилия, професионализма и отговорността на българските военни моряци при изпълнението на поставените от командването на ВМС задачи и очерта основните насоки за работа през новата 2020 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: