Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна откриха изложба, посветена на българо-китайската дипломация
Автор: Пламена Николова 17:07 / 05.08.2019Коментари (0)1053
©
По инициатива на Таня Петрова - народен представител от Парламентарната група на ГЕРБ и член на групата за приятелство България – Китай в 44-то НС, Варна е домакин на изложбата "Щрихи от близостта между две далечни страни: 70 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Китайската народна република“. Морската столица е първият град, в който гостува експозицията, след като бе официално представена в Народното събрание.

"Изложбата с документи от нашите и китайските архиви свидетелства за една 70-годишна дипломатическа дружба, която се развива и доказва, че не разстоянията са важни, а отношенията", заяви Таня Петрова при откриването на експозицията във фоайето пред пленарната зала на община Варна. "Историците приемат, че признаването на княз Фердинанд от страна на династията на Мин е първото сигурно доказателство за контактите между България и Китай", коментира още народният представител и уточни, че страната ни е втората, признала Китайската народна република през 1949 г. По думите на варненския депутат годишнината е повод да допринесем за динамиката в развитието на икономическите, туристическите и културните връзки между двете държави.

"България активно подкрепя инициативата "Един пояс, един път" и платформата "17+1" за сътрудничество между държавите от Централна и Източна Европа. Не е случайност, че в България се открива глобалният център за партньорство по инициативата", отбеляза още Таня Петрова. Тя допълни, че само преди дни правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между България и Китай за периода 2020-2023 г. "Посочени са квотите за обмен на студенти, докторанти, специализанти, преподаватели. Насърчава се прякото сътрудничество между висшите училища на двете страни, както и изучаването на български и китайски език", информира Петрова и отправи пожелания двустранните отношения да продължават да се развиват в приятелски дух.

Началникът на Държавен архив – Варна Владимир Владимиров, който също присъства на откриването, на свой ред разказа, че подготовката на изложбата е станала възможна след подписването през 2017 г. на споразумение за сътрудничество между архивните институции на България и Китай. "Експозицията е събрала документи и снимки от фондовете на Централния държавен архив, на Народното събрание, на Министерския съвет, на администрацията на президента, а също и от Националната архивна администрация на Китай", поясни Владимир Владимиров.

"Ако се осланяме на традициите и дълбоките културни връзки между народите, ние имаме възможност за добър просперитет в европейското и международното сътрудничество", заяви на свой ред зам.-кметът Коста Базитов. Той аплодира инициативата и припомни, че Варна е побратимена с Нимбо и е един от първите градове, приели обучението по китайски език на територията на училищата си.

Изложбата се осъществи със съдействието на Община Варна. Сред първите й посетители бяха председателят на комисията по образование към ОбС Славчо Славов и общинските съветници от ГЕРБ Бонка Банкова, Калина Пеева и Николай Малев, представители на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков", граждани, както и младежи от Китай, които живеят и учат във Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (400) 13%
Не се справи (582) 19%
Пълна трагедия (1620) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: