Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна откриха конгрес на Европейските студенти демократи
Автор: Екип Varna24.bg 13:26 / 26.07.2017Коментари (0)1290
©
България е домакин на конгрес на EDS (Европейските студенти демократи), който днес бе официално открит във Варна. Гостуващите над 100 младежи от близо 30 държави бяха приветствани от зам.-министъра на младежта и спорта Ваня Колева.

Тя запозна делегатите на EDS с програми, по които работи ресорното министерство, като изтъкна предвидената възможност по програма за младежки дейности 2 млн. лв. от данъка за хазарта да се инвестират в мерки за борба с агресията. "По процедурата за кандидатстване през 2017 г. са подадени 64 проекта от цялата страна", отчете Ваня Колева.

Тя допълни, че чрез Националната програма за младежта 2016-2020 г. вече са изградени 36 младежки информационни консултантски центрове и се дава възможност в среда без административни тежести неправителствени организации и младежки неформални групи да реализират своите проекти. "Вече се изпълняват 49 проекта. Целта е младите хора да бъдат активни и да променят своето бъдеще", посочи зам.-министърът.

Тя поздрави Варна за спечелената титла Европейска младежка столица през 2017 г. и анонсира, че именно тук министерството предвижда да бъде отбелязан 12 август - Международният ден на младежта. "Съвместно с община Варна ще организираме поредица от инициативи, включително и хепънинг, като ще обявим и осемте младежки посланици на България - успешни млади хора, спортисти и изпълнители с големи постижения. Мотото ще бъде "България обича младите", разкри Ваня Колева.

Тя обяви, че министерството вече е набелязало своите приоритети в сектор "Младеж" във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. "Ще организираме традиционната младежка европейска конференция, в която очакваме да вземат участие над 250 младежи от всички 28 държави-членки, както и от страните от Западните Балкани. Те ще имат уникална възможност да се включат в изработването на конкретни препоръки, които ще предложим на Еврокомисията. Така участниците ще допринесат за бъдещето на младите хора в европейски мащаб", подчерта още зам.-министърът на младежта и спорта.

В качеството си на зам.-председател на EDS Митя Атанасов от МГЕРБ коментира, че 5-дневният конгрес, който се провежда веднъж годишно, е най-важното работно събитие на организацията Европейски студенти демократи. "На този форум обсъждаме предложения за законодателни промени, които изпращаме към групата на Европейската народна партия в Европарламента. Там съответно ги разглеждат и вече неведнъж се е случвало част от предложенията ни да стигат до обсъждане и гласуване в ЕП", посочи Атанасов. Той даде за пример инициативата на младежи от Унгария, която срещна подкрепа и в страни като България и Румъния, да се повдигне въпросът за различното качеството на продукти, произвеждани от големи международни частни компании.

"На конгреса в Европейската младежка столица ще дискутираме участието на младите хора на ръководни позиции и законите, свързани с младежките дейности, на европейско ниво", посочи още Митя Атанасов. Той информира, че предстои и избор на ново ръководство на EDS, какъвто се провежда всяка година. МГЕРБ отново има номинация в лицето на Стилияна Пенева от София.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: