Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна пак гледат делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино
Автор: Екип Varna24.bg 14:58 / 22.02.2021Коментари (0)1325
©
В законоустановения двумесечен срок Апелативен съд – Варна ще се произнесе със съдебен акт по делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино през 2016 г. Производството пред въззивната инстанция протече в две открити заседания, като днес беше даден ход и бяха изслушани пренията на страните.

Съдебният състав приобщи към доказателствата получения отговор от Министерството на образованието за начина на формиране на бюджета на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков“. Справката бе изискана в предходното заседание след съмнения на защитата на подсъдимите в безпристрастността на част от вещите лица, изготвяли експертизи.

Представителят на Апелативната прокуратура пледира за увеличаване на размера на наказанията на двамата подсъдими. Основният мотив е те да бъдат съразмерни с обществената опасност на извършеното деяние, причинило смърт, телесни повреди и материални щети. Държавното обвинение счита, че състоянието на железния път няма отношение към престъплението, а причина за произшествието е скоростта, с която композицията се е движела. Заради превозването на опасен товар машинистите е трябвало още по-стриктно да спазват правилата.

Повереникът на частните обвинители припомни, че ограничението за движение с 40 км/ч не е било спазено и локомотивът е преминал с почти двойна скорост.

Адвокатите на Димитър М. поискаха той да бъде оправдан или делото да бъде върнато на първоинстанционния съд. Защитата подчерта, че подсъдимите не трябва да бъдат изкупителни жертви, защото процесът не е за възмездие, а за наказване на виновните. Като основен пропуск на първоинстанционното производство бе посочено това, че не е била определена безопасна скорост за преминаване, а тя е съществен елемент за преценка на вината. Няма как да не бъде взето предвид и лошото състояние на пътя.

Процесуалният представител на Радослав П. поиска оправдаването му и оспори същността на обвинението – че помощник-машинистът не е предприел действия да се намеси в управлението на влака. От своята позиция той не e можел да вижда показанията на уредите, включително каква е скоростта, нито e имал уреди, с които може да влияе. Не е възникнала инцидентна ситуация, при която първият машинист да е показал невъзможност да управлява. Затова нито е имало възможност, нито необходимост от намесата на Радослав П. Задълженията и възможностите за управление на двамата машинисти са различни, затова те не бива да бъдат съдени еднакво, обобщи адвокатът му.

В своя защита вторият машинист посочи действията, които е предприел за обезопасяване на влака след аварията.  

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че главният машинист Димитър М. беше осъден от първоинстанционния Шуменски окръжен съд на 15 години лишаване от свобода и 17 години лишаване от право да упражнява професията си, а помощникът му Радослав П. бе лишен от свобода за 10 години и от право да бъде локомотивен машинист за 12 години. Те са обвинени за това, че на 10 декември 2016 г. в района на гара Хитрино при управление на товарен влак са нарушили правилата за движение от Закона за железопътния транспорт, в резултат на което е последвало дерайлиране, повреждане на цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив. Така по непредпазливост причинили смъртта на 7 души и телесни повреди на 14. Според обвинението Димитър М. не изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигналите на двата светофора, като управлявал влака със скорост 78 км/ч и не намалил скоростта до 40 км/ч. Според Шуменския окръжен съд, след като машинистът първо лице показал, че не управлява безопасно влака, помощникът не е предприел действия за незабавно спиране.



Още по темата: общо новини по темата: 130
21.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
11.06.2021 »
25.01.2021 »
25.01.2021 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: