Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна представиха най–новите тенденции в сферата на микроелектрониката и вградените сензорни системи
Автор: Екип Varna24.bg 11:50 / 02.05.2012Коментари (0)768
Най-новите тенденции в сферата на микроелектрониката и вградените сензорни системи бяха представени в гр. Варна по европейския проект I3E. Проектът има за цел да насърчи научните изследвания и да подобри връзката между академичните институции и индустрията. В него участват 12 организации от 8 държави (Австрия, Гърция, Румъния, Словения, Италия, Сърбия, Украйна), включително и България и тяхната задача е да спомогнат за превръщането на резултатите от научните изследванията в иновации.

"Варна е един добър пример за това как взаимодействието между фирми и университети води до положителни резултати. Kомпаниите ZMDi и Смартком България представиха разработка на една изключително новаторска система за оптимизиране на тренировките при спортистите, чиято цел е чрез MEMS технологии да се улесни проследяването на различните движения при спортистите по време на тренировъчния процес", каза проф. Антони Славински, ФНБУ. "Предстоят ни още три семинара в градовете - Русе, Велико Търново и Габрово, на които ще представим работата на различните изследователски групи в региона и ще разкрием възможностите за развитие на иновациите в ИТ сектора", допълни той.

Проектът I3E стартира през юни 2009 г. и е финансиран по програма "Транснационално сътрудничество в ЮИЕ на ЕС". В него участват университети, изследователски центрове и институти, държавни институции, неправителствени организации и др. У нас, той се реализира с подкрепата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, като представителите от България са ИКТ Клъстер и Фондация "За нов български университет".

Проектът I3E насърчава добрите практики и трансфери в сферата на индустриалната информатика и вградените компютърни системи. Като резултат от усилената работа на партньорите са изработени два документа: "Методологически наръчник за иновации" и "Стратегически дневен ред", които включват основни стъпки за изследване и реализация на проекти и открояват посоките, в които следва да се развиват технологиите и пазарите. Крайната цел на I3E e да бъдат определени най-доходоносните области, в който икономиките могат да бъдат най-успешни.

Резултатите от изследванията на I3E показват, че България има добри позиции по отношение развитието на ИТ и софтуерната индустрия. Страната ни се отличава с високо квалифицирана работна ръка, дългогодишни традиции и конкурентни цени. Най-силни позиции имаме при: пазар на зелена енергия, управление на енергията у дома, обществен транспорт, мрежите и вградените системи в селското стопанство, като оценките се формират на база модерни технологии, нововъведения и начин на управление. За да запази добрите си практики, обаче страната ни трябва драстично да увеличи инвестициите си по посока изследвания и развитие, тъй като в момента бизнеса у нас разчита на караткосрочни и бързи печалби.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: