Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна представят първата самостоятелна изложба на Георги Кенаров
Автор: Пламена Николова 09:10 / 04.03.2020Коментари (0)1539
За своята първа самостоятелна изложба младият художник Георги Кенаров е приготвил серии от графични и живописни произведения в жанровете на пейзажа, фигуралната и абстрактната композиция, създадени между 2010 и 2019 г.

Кураторът на изложбата Доротея Павлова представя експозицията така: "Творбите, изпълнени в графичната техника монотипия, датират от най-ранния творчески период на художника. Те са абстрактни композиции, в които формата е освободена от своята конкретност, от препратки към натурата. Произведенията притежават иконография, налагаща ситуирането им в полето, където не присъства никакъв образ от феноменалния свят. Серията градски пейзажи (от Куба и Америка от първите десетилетия на ХХ в. и от съвременна Варна) са изпълнени в литографска техника. В тях образът е конструиран посредством прецизна рисунка със средствата на линията и щриха в съчетание с визуални цитати от фотографски изображения. Класическият графичен образ взима прототип от фотографския художествен опит. Черно-бялото моделиране служи за предаване на архитектурните структури и детайлите, а цветът е използван като конструктивен елемент, натоварен със семантична функция. Той поставя смислови акценти на линията при изграждане на образа. Градът е топос на човешкото битие, обживявано пространство, място на история и култура. В пейзажите, изпълнени в акварелната техника - мокро в мокро, и без подготвителна рисунка, композицията се изгражда като преливания на колоритна градация на един цвят и графичен елемент, структуриращ пространството. Топосите са от местности край Варна, където морето среща небето на хоризонта, а следите от човешката намеса са изведени в конструктивни картинни елементи. Изкуството му освен класическата жанрова картина представя артистичен опит върху визуалния и пластичния графичен образ.“ 

Георги Кенаров е представител на най-младото поколение графици във Варна. Роден е през 1985 г. във Варна, завършва НУИ "Добри Христов“- Варна, след което през 2008 г. се дипломира специалност "Графика“ във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Христо Цацинов. Участва в сборни и тематични изложби в България и Румъния, както и в три издания на Международното биенале на графиката във Варна. Георги Кенаров е преподавател по графика в НУИ "Добри Христов" – Варна. От 2018 г. е председател на Сдружението на художниците – Варна. 

Изложбата на Георги Кенаров ще бъде отворена за посетители от 4 март до 11 април 2020.  

Изложбена зала Ателие "Георги Велчев“ на Градската художествена галерия – Варна се намира на ул. "Радко Димитриев“ 8. Работно време: вторник - събота от 10 до 17 ч.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: