Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна предстои протест с искане за отмяна на Закона за социалните услуги
Автор: Пламена Николова 16:00 / 13.06.2020Коментари (2)3929
©
На 16.06.2020 от 18:00 часа пред Община Варна, се организира граждански протест за пълна отмяна на противоречивия Закон за социалните услуги (ЗСУ), влизащ в сила от 01.07.2020, както и срещу недопустими постановки в законодателството за "закрила" на детето, се посочва в писмо, изпратено да Varna24.bg.

Организаторите твърдят, че ЗСУ обслужва не интересите на хората в нужда, а тези на частните доставчици на социални услуги, които могат да бъдат търговски фирми и неправителствени организации (НПО), включително и чуждестранни.

Според тях,  чрез ЗСУ се приватизира зад гърба на народа социалната сфера. Заедно с това се дават свръх-високи правомощия на частните доставчици  на социални услуги ("ДСУ")  да се разпореждат с живота на семействата и децата, като  се създава привилегированост на едни граждани спрямо други и се засягат основни конституционни права.

Вече цяла година редица граждански организации протестират срещу този закон без подобаваща обратна връзка от страна на МТСП, без дискусия и с нулев диалог.

На 5 март 2020 г. Конституционният съд беше сезиран с искане за обявяване на противоконституционност на целия ЗСУ и в момента делото е в ход пред КС. Но управляващите са решили да пуснат закона в действие без да изчакат произнасянето на Конституционния съд!

Досега бяха организирани национални и регионални протести, две национални граждански инициативи-подписки, бяха внесени редица становища в Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика и в МТСП.

Гражданите със съжаление отчитат, че опитите да се контактува с МТСП са провалени и се заканват да търсят среща директно с премиера Бойко Борисов.

“Настояваме за публичен дебат, настояваме да се чуят всички гледни точки, настояваме да получим конкретни отговори на съобщените от нас сериозни проблеми" Не желаем писмени отговори пълни с неистини. Желаем диалог" - заявяват лидери на движението.

Според тях ЗСУ не бива да влиза в сила, дори и "за малко" със следните мотиви:

"Социалните услуги са търговска дейност: извършват се от търговци, платени са, и са включени в Закона за ДДС като сделки, както и в Закона за концесиите. Целият механизъм на ЗСУ е устроен на търговски и пазарен принцип, като не е гарантирано достигането на финансираните от държавата социални услуги до всички граждани.

Това, че ДСУ сами изработват оценка на потребностите на нуждаещия се, която после сами реализират, е гарантирана печалбата на ДСУ от парите на данъкоплатците.

Налагане на задължителни социални услуги на родителите, които се наказват с глоба от 2000 до 3000 лв. или имуществена санкция от 3000 до 5000 лв. - при първо нарушение- чл.169 ЗСУ.

ЗСУ е пълен с груби нарушения на конституционните права на гражданите: достъп на ДСУ (вкл. чуждестранни) до всичките ни лични данни, достъп до децата по всяко време без знанието и съгласието на родителите (т.нар. "мобилни услуги" в училища, градини, ясли), противопоставяне на правата на децата на правата на родителите, липса на ефективен контрол, включително съдебен, и липса на отговорност за вреди от действията на ДСУ, създава редица предпоставки за изземване на държавни правомощия от частните ДСУ.

Въвежда изключително важни и недопустими изменения в редица закони, свързани с децата и семейството: Закона за закрила на детето, Семейния кодекс, Закона за предучилищното и училищно образование, Закона за защита от домашно насилие, и др.

ЗСУ изобилства от правни абсурди, "вратички" за злоупотреби, корупция и конфликт на интереси.

Социалните услуги могат да се отдават на концесия според Закона за концесиите – не сме съгласни живота на българските семейства и деца да бъдат отдавани на концесия никому, още по-малко на чуждо финансирани НПО!

С приемането на ЗСУ погрешно се счита, че с него ще се решат проблемите на хората с увреждания. Задълбоченият прочит на ЗСУ разкрива, че законът не е създаден за удобството на хората с увреждания, а за това на доставчиците. 

Държавата образно казано "си измива ръцете" със ЗСУ спрямо хората с увреждания и другите нуждаещи се граждани – ДСУ сам решава дали и какви услуги да предостави, ако те изобщо са заплатени от държавния бюджет. Ако ли не, нуждаещият се трябва да заплати "услугата"от собствения си джоб, и то на цена, каквато доставчикът сам определи!

Всеки би могъл да си направи аналог със здравната система с всичките й недостатъци – липсващите направления, материалният интерес на лекарите, случаите на източване на здравната каса, и т.н. Дали искаме да повторим същия опит и със социалната ни система, като я превърнем в пазар?

В заключение можем да обобщим, че не може да има козметични поправки на ЗСУ. Нарушенията на конституционни права са толкова многобройни и повсеместни, икономическата и управленска логика толкова абсурдна, че единственият възможен вариант е отхвърлянето му и задълбочена преоценка на цялата социална политика и особено тази, свързана с децата и семейството", се посочва в информацията, изпратена до модията ни. 

Повече информация можете да получите във фейсбук групите: "Родители обединени за децата -ВАРНА“ и "Единение за семейството и децата








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.06.2020 г.
0
 
 
На лапачките не им харесва, че услугите ще се ползват почасово! Редно е да се ползват почасово, а не да се водят по присъствени дни, тъй като става въпрос за получаване на субсидии от държавата без да са се извършили услугите. Не всички потребители на услугите са по цялден в центровете.
Aнонимен
на 14.06.2020 г.
0
 
 
Ще има и протест против назначаването на жената на Областния управител Стоян Пасев на отговорна държавна длъжност. Една бивша касиерка без ценз ще бъде назначена като парашут на удобно място да си клати краката и да взема заплата. Продължава герберастията по етажите на властта.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: