Във Варна разясняват по райони задължителната паспортизация на сградите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:27 / 30.09.2014
3346
Община Варна започва разяснителна кампания, свързана със съставянето и регистрирането на технически паспорти на съществуващи строежи - първа, втора и трета категория. Паспортизацията е задължителна съгласно изискванията на Наредба №5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите, обн. ДВ. бр. 7 от 23 Януари 2007 г., последно изм. и доп. ДВ. бр. 80 от13 Септември 2013г. (§2, ал. 7 от ПЗР).

Техническите паспорти на съществуващи строежи (сгради и обекти на техническата инфраструктура) - държавна, общинска или частна собственост, в т.ч. строежите - смесена държавна и частна собственост, или смесена общинска и частна собственост, се съставят в следните срокове, в зависимост от категорията им (§2,ал. 2 от ПЗР):

- от първа, втора и трета категория - до 31 декември 2014 г.
- от четвърта категория - до 31 декември 2016 г.
- от пета категория - до 31 декември 2018 г.
Информация по отношение категорията на строежите може да се получи от определени от общинската администрация служители, както следва:
- за район "Одесос": Валентин Радев - "Директор на Дирекция АПИО", инж. Дарина Герова - Главен експерт "Регистрация строежи";
- за район "Приморски": Златина Славова - Гл. специалист "Регистрация строежи";
- за район "Младост": инж. Петя Димитрова - Гл. експерт "Регистрация строежи";
- за район "Владислав Варненчик": инж. Христилия Христова - Ст. Специалист "Участъков техник";
- за район "Аспарухово": Димитър Коцев -Главен специалист "Регистрация строежи";
- за Община Варна: инж. Емилия Дякова - Началник отдел "Паспортизация и регистрация строежи", инж. Калин Колев - Главен експерт "Част конструктивна", инж. Снежана Цветкова - Гл. експерт"Паспортизация строежи".
За съставяне на технически паспорт на съществуващ строеж е необходимо обследване за установяване на техническите му характеристики.

Обследването се извършва от технически правоспособни лица, с пълна проектантска правоспособност, въз основа на договор за възлагане с упълномощен представител на собствениците. След приключване на обследването възложителят-собственик получава доклад от изследването и съставения технически паспорт - в два оригинални екземпляра.

Техническият паспорт на строежа се регистрира по местонахождението му. Един екземпляр се връща на възложителя, а другият екземпляр заедно с магнитния носител остава в администрацията, която го е регистрирала. Възложителят следва да предостави заверено копие от регистрирания технически паспорт на строежа в Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

В раздел на техническия паспорт са предвидени сроковете за извършване на основни и текущите ремонти на строежа. Задължение за поддържане на безопасната експлоатация на строежа, в съответствие с действащите нормативни актове, е на собствениците, които следва да съставят график за изпълнение на посочените в техническия паспорт мерки.
В случайна съсобственост на строежа собствениците или упълномощен техен представител възлагат с договор съставянето на техническия паспорт. Това възлагане може да се извърши и от някои от съсобствениците за сметка на всички съсобственици.


Виж коментарите (0)

Още по темата (107):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране и във Варна
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 Депутатите искат ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Срокът за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране е
удължен 
07.02.2024 Лавина от жалби за безплатното саниране
27.01.2024 Варненци, имате още две седмици, ако желаете да се включите в тази програма
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).