Във Варна се борят за живота на 480-грамово бебе

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
17:44 / 08.09.2011
6141
Бебе с тегло 480 грама бе прието днес в отделението по "Неонатология" във варненската АГ-болница. Това съобщи д-р Радослав Минков управител на СБАГАЛ "Проф. Д. Стаматов" в града. Той уточни, че бебето е било родено в Търговище, в 20 - 21 гестационна седмица и е с тежка дихателна недостатъчност. Според него цяло чудо е, че плодът е оцелял, тъй като на практика това си е аборт.

"Колегите в болницата са се справили много добре, щом бебето все още е живо", посочи Минков и добави, че това е най-малкото бебе приемано в болницата до сега. Според него обаче шансът детето да оцелее е много малък и ако все пак лекарите успеят да се преборят за живота му, това би изненадало дори и международната общественост.

"Шансът е много малък - минимален дори, но да се надяваме, че ще се справи", каза още управителят на болничното заведение.

При капацитет за интензивни грижи 10 легла в интензивното отделение се отглеждат 16 бебета. Четири са на командно дишане, от които две бебета с тегло 580 и 750 грама, а под 1000 грама се лекуват четири бебета. Радослав Минков посочи, че се надява в най-скоро време капацитетът на интензивното отделение да се разшири, тъй като в болницата с всяка изминала година се приемат повече и повече родилки. Той посочи до този момент в АГ болница са родени над 1600 деца. По думите на Минков от началото на годината в тежко състояние са постъпили 27 деца, като 24 от тях са спасени. Най-малкото спасено дете пациент е било 550 грама. Досега такива случаи се водеха аборт, добави управителят на болницата. Управителят на АГ - болницата във Варна заяви, че от началото на годината до сега заплатите в болничното заведение са увеличени на два пъти с по 10%, но въпреки това остават най-ниските сред здравните заведения във Варна.



Източник: bTV

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
Задържаха съдийка, буйствала в районно управление във Варна
Лошо му се пише на наркодилър продавал дрога във Варна
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови забол...
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).