Във Варна се открива Международно биенале на графиката

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:01 / 11.08.2017
1463
За 19-ти пореден път Варна е домакин на Международното биенале на графиката, което се открива тази вечер от 18 ч. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Събитието е най-авторитетният форум на съвременното графично изкуство в България и сред десетте най-влиятелни графични форума в света. В залите на галерията ще бъдат представени 475 творби (132 български и 343 чуждестранни) на 350 автори от 57 страни, като за първи път в него участват художници от Иран, Перу, Пуерто Рико, Сирия. Над 100 са младите автори в биеналето в годината, в която Варна е Европейска младежка столица.

Международното жури с председател проф. Стоимен Стоилов и членове Владо Гьоревски (Македония), Магда Шплит (Полша), доц. Деница Янева - ВТУ "Св.св. Кирил и Методий", и Венцеслав Антонов - директор на Международното биенале на графиката, излъчи следните награди: Голямата награда е за Мице Янкуловски от Македония. Специалната награда на журито е за Чакрит от Тайланд. С 3 равностойни награди за високи постижения в областта на графиката са отличени художниците Масаки (Япония), Катаей ( Иран) и Христо Цацинов от България. Със самостоятелната изложба ще се представи художничката Магда Шплит, носител на Голямата награда от предходното издание.

Международното биенале на графиката - Варна 2017 се провежда под патронажа на кмета на Варна, с подкрепата на Община Варна, Министерството на културата, Съюза на българските художници. През 2001 г. Международното биенале на графиката (МБГ) е включено в културните маршрути на Европа и оттогава е под егидата на ЮНЕСКО.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).