Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна се похвалиха с мобилно приложение, с което си избираме лекар
Автор: Екип Varna24.bg 12:18 / 28.11.2016Коментари (0)1175
© Черно море
Галин Желязков
Уникално състезание по предприемачество в сферата на високите технологии и здравеопазването събра на едно място във Варна здравни специалисти, ИТ разработчици, дизайнери, програмисти, маркетолози и предприемачи. Какви идеи бяха представени на форума и какво е тяхното практическо приложение разясни в сутрешния блок на телевизия "Черно море" серийният предприемач Галин Желязков. 

Серийното предприемачество събира хора, които имат иновативни идеи, на базата на проблеми, които срещат всеки ден. "Ние работим върху тези проблеми в началната фаза. Когато тези идеи се превърнат в бизнес, вече не участваме в този процес, а наемаме професионални мениджъри, които да ги разработят. Това бе 6-то издание на състезанието с кодово име "Лабораторията". Наскоро се сформира нов клъстър в града, който е под патронажа на Община Варна, заедно с МУ, ВСУ и ВВМУ, където ще се работи в 3 насоки: киберсигурност, здравеопазване и високи технологии. Здравеопазването в специфична ниша, защото е консервативен сектор, който не позволи през последните години технологиите да навлязат и да го реформират, да го направят по-иновационно и оптимално. Там е следващият голям балон.

Състезанието представлява 54-часово събитие, което започва в петък вечер, събират се около 120 души - маркетологи, дизайнери, медицински лица и хора с бизнес нюх. Презентират идеите си в рамките на 60 секунди. Аудиторията гласува, сформират се екипи и с помощта на ментори създават истински бизнес продукт. Започнахме с 13 идеи, стигнахме до 8, после сляхме два от екипите. Победителят е приложение за телемедицина и запазване на час при лекарите. Т.е. проблемът, който те решават е, че когато имаме медицински проблем, можем да влезем в тази уеб-платформа или мобилно приложение, да видим кои са специалистите близо до нас, да видим техния рейтинг от предишни хора, които са ползвали приложението и обратни коментари, да зададем нашия въпрос, да покажем снимка на проблема си (примерно дерматологичен) или да отворим директна връзка, в която да покажем нашия проблем и да си запазим час при тях. Това спестява време на самите пациенти и средства. Помага и на млади специалисти, които ще си намерят пациенти, които да им се доверят.

Вторият екип създаде смарт часовници за незрящи хора, използвайки нови технологии, показващи Брайл на дисплея. Като специалист в областта на софтуерното инженерство, основател на една от водещите софтуерни фирми във Варна с офиси в 5 европейски страни, мога да разкажа за посления ни проект - автокино. Казахме си, че ако съберем 1000 лайка в социалната мрежа, ще го направим. Събрахме ги само за няколко часа. Решихме да направим проекта като турне. От 23 години не беше правена българска анимация и си казахме, че това ще бъде филма, който ще прожектираме. Билетите изчезнаха мигновено, за една нощ бяха разпродадени. Така се роди автокиното от една идея. Беше позиционирано на плажа в Аспарухово през август и хората имаха възможност, освен на филма, да се наслаждават на звездното небе, красива Варна и морето. Впоследствие ни поканиха да съживим едно лятно кино тук във Варна и вече имаме статично лятно кино с най-големия 3D екран с 850 седящи места на Св. Св. Константин и Елена.

Варна дава възможност на човек да започне своя бизнес, след което да гони и други пазари. В днешно време, когато работим във високите технологии дистанцията не е от значение. Една година за високите технологии е много дълъг период, нещата се случват месец за месец и това, което наблюдавам като тенденция сред младите предприемачи е да разработват софтуери за т.нар. чат ботове. Това е система въведена от фейсбук, при която автоматично може всеки да отговори на дадена публикация и това набира скорост в различни сфери. Например в психологията, вместо да посетиш терапевт, чрез този чат бот пациента може да комуникира с терапевта. В последните години във Варна много се работи във връзка с предприемачеството. Всички международни формати се случват и тук. Наскоро имаше среща на лидерите за регионално развитие и там можахме да покажем, че предприемаческата екосистема в Осло е също толкова развита, колкото и варненската. Това върху, което тепърва ще работим е да създадем преакселератор в града, всички хубави идеи да могат да работят 3-6 месеца под постоянно менторство с минимално финансиране, за да могат тези идеи да се развиват.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: