Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна се проведе дискусия за аутизма
Автор: Екип Varna24.bg 17:00 / 25.02.2019Коментари (0)4412
©
На 23 февруари в Междупоколенческия център на Асоциация "Да съхраним жената“, на ул.Кавала №1а във Варна, се проведе дискусия на тема "Логопедът в помощ на децата с разстройство в аутистичния спектър (РАС) и техните семейства“. Беседата е част от поредицата обучителни семинари за родители и учители "Живот в спектъра“ за подкрепа на деца и младежи аутисти. В семинара взеха участие родители, учители, специалисти по темата, експерти, доброволци, представители от Дирекция "Образование и младежки дейности“ на Община Варна. Семинарът бе открит от Д-р Йорданка Ненчева Председател на Асоциация "Да съхраним жената“.

Водещ лектор бе Лиляна Лазарова-Янева, Директор на логопедичен център- Варна. Тя представи презентация по темата. В последвалата дискусията взеха  участие експертите Елисавета Савова- Гл. експерт "Приобщаващо образование"  в  Дирекция "Образование и младежки дейности“ на Община Варна, Д-р Валентина Дашева- детски психиатър в ДКЦ "Св. Марина" – Варна, Гл. ас. Силвия Николова- катедра Социална медицина и организация на здравеопазването в МУ- Варна, Даниела Маринова- логопед, Любомира Манолова Иванова- специален педагог, Весела Фажева - психолог, Евгения Ангелова– детски психолог. Те дискутираха основните проблеми при работа с деца с РАС и по специално за необходимостта от логопедична подкрепа за преодоляване на речевите дефицити.

Чрез различни материали организаторите представиха на присъстващите проблема аутизъм, причините за забавено речево развитие, стратегиите за комуникативно поведение, ролята на родителите като ко-терапевти, методите и техниките за непряка интервенция при проблемите в езика и речта.

Аутизмът не е заболяване, а състояние, което засяга мозъка на човек и от там поведението му. Аутистите са хора, които живеят в свой свят, усамотяват се, самоизолират се, не могат да говорят или го правят почти неразбираемо, но са много емоционални, това споделиха родителите по време на проведената дискусия. По думите им, обществото не знае нищо за проблема и не е подготвено за контакт с децата и младежите в това състояние. Родителите на такива деца крият от другите за проблема, което всъщност забавя рехабилитацията. В момента единствено психиатри, психолози и логопеди работят с тях.

Според присъстващите ЦСРИ е пространство за общуване и взаимодействие, където децата и младежите аутисти имат своя общност, място където се работи, за да се постига повече и всички са единни при прилагането на комуникативно-терапевтичните стратегии на логопеда, на указанията на психолога, невролога, специалния педагог и другите експерти. Изрази се мнение, че е необходимо създаване на мрежа за натиск, за взаимодействие, план за национално преброяване и категоризиране на децата и младежите с РАС.

"Само всички работейки заедно  ще можем да постигнем повече в посока на пресичане на клиничната със социалната грижа“-заключи семинара Д-р Йорданка Ненчева.

За повече информация по темата, моля посетете интернет-страницата на Асоциация "Да съхраним жената“ – www.woman-bg.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: