Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна ще консултират безплатно за деца с Даун синдром на възраст 0-7 г.
Автор: Екип Varna24.bg 13:00 / 09.03.2023Коментари (0)761
©
Стартира традиционната кампания на Карин дом, ориентирана към децата с Даун синдром. Инициативата е по повод Международния ден на хората със Синдром на Даун, който се отбелязва всяка година на 21-ви март.

Еднократните консултации на специалистите имат за цел да подпомогнат развитието на децата на възраст 0-7 г. и да подкрепят родителите. Те са безплатни и ще се проведат онлайн (за деца от страната), на място в Карин дом или в дома на семейството (за семейства от Варна) от специалисти на Карин дом, научи Varna24.bg.

Консултациите имат за цел да подпомогнат развитието на децата и да подкрепят родителите. За да се включат в безплатните консултации е необходимо родителите да попълнят формуляр на страницата на Карин дом, от където ще се свържат с хората за допълнителни уточнения.

Записванията ще се проведат до 31-ви март 2023 или до запълване на местата. Консултациите ще се проведат в рамките на до 2 месеца след приключване на записванията. Специалистите, които ще се включат в консултациите са: рехабилитатор, ерготерапевт, логопед, психолог, социален работник, консултант по кърмене. Местата са ограничени и при запълването им ще спрем записванията.

За допълнителна информация всеки може да се свърже с представител на Карин дом на тел: 052/302 518 Петя Иванова, 0876/ 655 220 – Вероника Вълчева

Екипът на Карин дом препоръчва подкрепата на семействата, които очакват дете с Даун синдром да започне още преди раждането, а работата с децата със синдром на Даун – от самото раждане. Вече на много места в страната има услуги по Ранна детска интервенция /РДИ/. Семейно-ориентираният подход и работата в  семействата са основополагащи принципи и при предоставянето на социалната услугата Ранна интервенция на Карин дом за деца от 0-3 г. и техните семейства. Овластяването на семействата, повишаването на тяхната компетентност, осъзнатост, увереност е предимство и гаранция за успех в развитието на децата. Основните услуги за Ранната интервенция се предоставят в дома на детето, а някои от допълващите, като групи за игра, библиотека на играчките и др. се предлагат в сградата на Карин дом.

Ранната интервенция е най-ефективна, ако се провежда в домашна обстановка, на детска площадка, в детска ясла или градина. Включването на родителите, на братята и сестрите на бабите и дядовците, на всички значими за детето възрастни и деца, улеснява процеса на постигане на напредък в развитието, резултатите са по-устойчиви, а децата се включват от рано в социалния живот на общността.

С децата със синдром на Даун светът е по-пъстроцветен, различен и слънчев! Точно за това на този ден в знак на подкрепа и съпричастност обуваме шарени чорапи!

Шарени, като хромозомите, когато ги оцветяват с флуоресциращи молекули, за да открият с помощта на флуоресцентен микроскоп допълнителното трето копие към хромозома 21. Всъщност тази допълнителна хромозома променя нормалния ход на растеж и развитие на децата. Но това не е пречка децата да се усмихват, общуват,  играят, учат, творят, да развиват потенциала си, да бъдат максимално независими.“

Консултациите са финансирани по проект на Карин дом от Фондация Медикор, Лихтенщайн.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: