Във Варна спасяват от исхемичен инсулт до 6-ия час

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:30 / 14.09.2017
1347
България е на първо място по смъртност и инвалидност от мозъчни инсулти, уникалното е, че вече имаме възможност да реагираме своевременно и да дадем огромен шанс на пациентите, ако дойдат при нас до 6-ия час. Това съобщи на пресконференция проф. д-р Силва Андонова, национален консултант по неврология и шеф на клиника по нервни болести в УМБАЛ "Света Марина" във Варна, съобщава Черно море.

Тя обясни, че става дума за ендоваскуларно (вътресъдово) лечение при исхемичен инсулт. От юни м.г. разходите за него(те могат да достигнат до 20 000 лв. на пациент) се поемат изцяло от Министерството на здравеопазването. Лечебната процедура включва вадене на тромб от мозъка или поставяне на стент, което може да се извърши само в оторизирана болница.

Имаме работещ мултидисплинарен екип, разполагаме и с модерна апаратура. Важното е пациентите да дойдат максимално бързо при нас. Ендоваскуларното лечение намалява болестността, смъртността и инвалидизацията, каза проф. д-р Ара Капрелян, началник направление неврологични клиники.

С Центъра за спешна медицинска помощ(ЦСМП) във Варна работим от години и колегите там са подготвени да разпознават състоянието на пациентите. Сега ще организираме обучение за ЦСМП в Североизточна България - Добрич, Шумен, Търговище, Разград и други. Идеята е пациентите да идват максимално бързо при нас и да имат шанс за живот, каза проф. Андонова.

Статистиката показва, че в 96 - 98% от случаите болните идват в УМБАЛ "Света Марина" с линейки на "Бърза помощ". Във връзка с това на 16 септември ще проведем среща, на която ще бъдат уточнени всички подробностите около обучението, добави тя.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).