Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна стартира проект "Младите и кварталът"
Автор: Екип Varna24.bg 17:29 / 07.08.2018Коментари (1)3607
©
Във Варна стартира проект "Младите и кварталът“ за въвличане на местните общности в опазването, поддържането и развитието на околната среда там, където живеят. Проектът ще се реализира в карето на пазара за цветя на бул. "Чаталджа“, където се намират и организаторите – Обществен Център за Околна Среда и Устойчиво Развитие (ОЦОСУР).

Целта на проекта е да въвлече младежите от район Чаталджа във философията на споделянето в градска среда и да ги ангажира с развитието на собствения квартал – споделянето на общо пространство, ресурси, среда, отговорност, време, идеи, интереси и дейности.

Проектът ще има два основни вида дейности, които да ангажират младите в желаната посока – от една страна, идейни срещи за анализ, планиране и разработване на идеи за кварталната среда, нейното опазване и развитие, включително и организиране на квартално събитие, а от друга – тематични дискусии, прожекции на филми и практични работилници за опазване на околната среда в градски пространства, които ще изграждат в младежите екологични умения за опазване на кварталната среда. Всички тези дейности ще събират участниците заедно, за да ги учат практически на културата на споделяне чрез знания, умения и идеи. Основна част от дейностите ще се провеждат в Място за срещи и идеи "Кубрик“, където е позициониран офисът на ОЦОСУР (на ул. "Сава Радулов“ №14 в района на пазара на цветята на Чаталджа), а останалата част ще се проведат на открито в квартала и в еко-лагера на ОЦОСУР в с. Езерец.

Първото събитие по проекта е на 14 август и ще бъде среща дискусия на тема “Битовата химия – до колко е вредна за нас и дома ни и можем ли да си произведем домашна и безвредна“.

В края на проекта младежите ще генерират серия от идеи за намеса в градската среда на техния квартал с цел неговото опазване и облагородяване, чрез популяризиране културата на споделяне – на пространства, идеи и дейности. ОЦОСУР ще подкрепи разработването и реализирането на тези идеи като проекти, които да търсят подкрепа за осъществяването си като последващи дейности чрез финансиращи програми и подкрепа от местния бизнес.

Културата на споделяне отдолу нагоре (инициативите за споделяне се инициират от самите граждани и се налагат като култура в общността) става все по-популярна в големите европейски градове. Самата култура на споделяне в градовете не е нова, но философията ѝ се е променила във времето. Усещането за общност вече не е движеща сила в градския живот, а глобалните и местните дискусии сега се фокусират върху процеса по споделяне като нова градска култура, необходима да ни помогне в справянето с изчезващите ресурси, замърсяването на въздуха и икономическата криза. Днес градовете се срещат с проблеми като липсата на основни ресурси и повишаването на икономическото неравенство, от една страна, а от друга – с препълването с боклук и различни отпадъци. Поради това, идеята за споделянето се е превърнала в ключова за справянето с тези предизвикателства.

Популярността на инициативите, които се фокусират върху прилагането на различни начини за споделяне, расте все повече сред младите хора в градовете. Младежите се учат да споделят своето време, ресурси, умения, страсти и интереси. Споделени работни места, комунални градини, споделени парцели, гаражни разпродажби, битпазари, кооперативи, градски споделени колелета и споделени обеди със съседите, всичко това потвърждава факта, че споделянето е разрастваща се икономика и култура, но и реалност, която пасва по естествен начин на природата на младите, поради нуждата да правят нещо заедно.

"Младите и кварталът“ се фокусира върху промяна на отношението на младежите в район Чаталджа към собствения им квартал и живота в него, като им създаде усещането за идентичност, собственост и ангажираност към кварталната среда – както към опазването ѝ, така и към нейното развитие и създаване на съвместно съжителство.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.08.2018 г.
0
 
 
За квартал Младост,района около базар Орех4ето,поредното сметище на Варна,кога ще направите публикация.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: