Във Варна учат как се рисува глаголица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:46 / 19.05.2023
1306
Как се рисува глаголица ще учат във Варна. Това е първия модул в месеца на буквите, в който ще се осъществят серия от демонстрации, лекции и курсове свързани с най-старата българска азбука. Той ще се проведе утре - 20 май, от 13 до 16 ч. в "Социалната чайна“ на ул. Преслав № 53, научи Varna24.bg.

Изписването на глаголически знаци повдига нашето съзнание към съвършените хармонични пропорции. Като сакрална азбука, Глаголицата лекува и изцелява тялото и душата, а разбирането и архитектониката на знаците ни разкриват устройството на Вселената, обясняват организаторите на необичайното, но свързано с много история и лубопитни факти, мероприятие.

Ще интерпретираме знаците от Обла глаголица, ще разсъждаваме върху произхода и развитието им. Ще потърсим какво послание носи името ни от "говорещата“ азбука – Глаголицата за хармоничния път на развитие за всеки от нас, обобщават те.

Преподавател е д-р Маргарита Дончева, завършила Национална художествена академия, защитила докторска дисертация "Буквеният знак в детското възприятие", анализираща историята на писмеността и връзката ù с развитието на личността, изследва дисциплината "Краснописание“ във възрожденското училище, както и опити за графологичен анализ на почерците на някои от великите личности от това време – Васил Левски, Христо Ботев, Антим I и др.

Социалната чайна е уникално място в сърцето на Варна, наложило се с успешните си социални каузи за обединение и добруване. Вдъхновяващ пример са и различните форми на приобщаване на деца и младежи от Центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), чието увличане в положителна посока на развитие е изключително важно за обществото като цяло.

На същия ден – 20 май, ще се проведе и творческо ателие по Калиграфия за деца и младежи от 10,30 до 12 ч. на същото място. Участниците ще имат възможност да разкрият за себе си магията на Калиграфията и да се запознаят с основни похвати, които да им помогнат за хармонизиране на личния почерк.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).