Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна вече има улица "Георги Николов" – кръстена е на 21-годишния Георги, който спаси четири живота
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 20.09.2023Коментари (0)2510
©
Името на донор, спасил четири човешки живота, ще носи улица във варненския квартал "Аспарухово“. Тя ще се казва "Георги Николов“. Георги е млад мъж от Варна. Той учи в чужбина, има остър ум и светло бъдеще. На 20-ти септември 2015 г. обаче Георги остава завинаги на 21. Но позволява на други 4 живота да продължат, като става донор.

Георги никога не е имал сериозни здравословни проблеми и няма как да се знае, че коварна мозъчна аневризма в главата му е напът да се спука и сложи край на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика и в случая на Георги не е повече от лош шанс.

Следвайки законовата разпоредба, че в България улиците се кръщават само на починали хора с особени заслуги за обществото, тази новаторската идея носи името "Анонимните герои". Преименуването на улица с име на донор е инициатива на граждани и създателите на проекта "Последният дар на човека", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

Подобно на почти всичко друго – България е на последно място по трансплантации в Европейския съюз. Едва 13 са реализираните донорски с итуации у нас през 2022 г., а чакащите – близо 1000. Ако запазим сегашното темпо, ще са необходими повече от 20 години, за да бъдат трансплантирани всички, чакащи към днешна дата.

"Последният дар на човека" е документален мултимедиен разказ за донорството на органи в България. "Последният дар на човека" отнема почти 6 години, за да бъде реализиран. През това време Александър Николов и Димитър Панайотов провеждат над 100 срещи с лекари, пациенти и семейства на донори в повече от 15 населени места. Снимат в 8 болници, присъстват на три трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация. Целият мултимедиен разказ е наличен на https://dokumentalisti.bg/dar, а последната глава излиза на 20-ти септември - деня, в който смъртта на Георги позволява на 4-ма души да продължат да живеят.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: