Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна задържаха кипърец, издирван за измами за над 900 000 евро
Автор: Екип Varna24.bg 16:28 / 16.08.2018Коментари (0)2484
© Varna24.bg
Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на кипърския гражданин Георгиос М. на властите в Кипър за водени срещу него наказателни производства за 10 престъпления. ВОС определи мярка за неотклонение "задържане под стража“ до приключване на производството му по екстрадиция. Той е обявен за международно издирване от съдебните власти на Република Кипър въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА), издадена на 26.07.2018 г. от Окръжен съд - Никозия. 

Според съдържанието на ЕЗА, причина за издирването на 58-годишния мъж са извършени 10 престъпления: заговор за извършване на престъпление, вземане на пари с фалшив претекст, кражба от представител, измама при продажба, измамна сделка с недвижими имоти, фалшифициране, издаване на чекове без покритие, разполагане с фалшив документ и легализиране на приходи от незаконна дейност. Според наказателния кодекс на Кипър максималното наказание за тези престъпления е до 14г. "лишаване от свобода“. Част от деянията са наказуеми и според българското законодателство.  

Обявеният за издирване мъж е бил задържан на 14 август 2018г. в I РПУ-Варна.  

Според обвинението на кипърските власти през периода 2008-2016г., в качеството си на собственик на фирма за покупко-продажба на недвижими имоти "Georgios Manoli And Sons Real Estate", придобил чрез измама сумата от  914 280 евро. Извършеното е във вреда на пет кипърски граждани. Обвиненият заявявал на потенциалните купувачи, че притежавал изгодни имоти за продан в България – Каварна и Шабла. След като получил сумата, издирваният обещал на купувачите, че на по-късен етап ще им издаде документи за собственост върху имотите, които така и не издал. В друг случай издирваният получил сума пари срещу обещанието, че ще съдейства на жертвите при инвестирането им в имоти на територията на България. След време обаче станало ясно, че сумата не била инвестирана, a Георгиос дал обещание да върне предоставената му сума. Парите така и не били върнати. На други жертви издирваният издал 15 чека за покриване на дълговете, но чековете били от закрита банкова сметка. 

Днес съдът като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Георгиос М. е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. ВОС определи мярка за неотклонение "задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на кипърските власти за екстрадицията му. 

Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от днес.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: