Във Варна започна "Фолклорен изгрев“ 2018

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:41 / 13.04.2018
1689
С много надежди за отлично представяне тази сутрин пъстро множество от изпълнители, посветени на българския фолклор, започна да приижда във Варна от цялата страна. Шевиците на националните носии и усмивките на младите претенденти за наградите на 12-ото издание на фестивала "Фолклорен изгрев" вече пълнят атриумите на Grand Mall , който е домакин на фестивала. Най-много са участниците от Черноморието и Добруджа.

12-то издание на "Фолклорен изгрев“ е под патронажа на кмета на район Младост във Варна Христо Христов, който се включва в наградния фонд с няколко специални награди за индивидуални изпълнители и ансамбли. 

Жури от авторитети в областта на фолклора ще оценява състезателите по майсторство на изпълнение, сценично поведение и въздействие, а също – подбор на музикален съпровод, костюм и реквизит. Председател на журито ще е акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) - Пловдив. В журито са още уважаваните проф. д-р Тодор Киров – декан на катедра "Музикален фолклор“ в АМТИИ - Пловдив, маестра Ваня Монева – продуцент "Фолклорна музика“ в БНР и диригент на хор "Космическите гласове на България“, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Националното радио. Изпълнителите ще оценяват още Ивайло Герасимов – певец, Темелко Иванов – изпълнител на кавал от оркестъра на Ансамбъл "Тракия“, маестро Стойко Стойков – композитор и директор на Национални фолклорни празници Приморско и Димитричка Кателиева – дългогодишен председател на Дружеството на хореографите във Варна.

Освен за признанието и аплодисментите на публиката младите музиканти и танцьори ще се надпреварват и за награди в различните възрастови категории. Най-добрите ще получат медали, грамоти и плакати, както и възможности за медийни изяви. Пъстрото състезание ще представи солови изпълнители и групи в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

Първи на сцената излязоха младежите и девойките от представителния ансамбъл на СУ  за НХИ "Константин Преславски"- Варна. Фолклорната надпревара в Grand Mall ще продължи до 15 април.

Специален акцент в програмата е гостуването на живата легенда на Добруджанската песен Добра Савова. Тя ще стъпи на сцената на "Фолклорен изгрев“ в ранния неделен следобед. Именитата певица е не само специален гост на фестивала, а и води група за автентичен фолклор от село Климентово, съставена от възрастни хора, амбицирани да запазят и предадат на следващите поколения българската народна песен в нейния неподправен вид.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).