Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна започва Европейският музикален фестивал
Автор: Екип Varna24.bg 10:09 / 22.03.2012Коментари (0)834
Във Варна започва Европейският музикален фестивал, съобщиха организаторите. Деветото издание на Европейския музикален фестивал - Варна 2012 ще радва варненските меломани от 22 март до 4 май. Откриването е на 22 март във Варненската опера. Ще гостува "World orchestra" на Гжеж Пиотровски. Полският саксофонист и диригент е създал формация, която прави авторска музика с традиционните инструменти на различни култури, с уникални изпълнители, вплитайки в едно етно, поп и джаз. Голямото българско има в проекта е Теодосий Спасов. Негови партньори на сцената ще бъдат уникалната норвежка певица Рут Вилхелмине Майер, Марсел Комендат - цимбал, Роберт Люти - перкусии и още звезди на world жанра заедно със струнен състав на Държавна опера Варна.

За Grzech Piotrowski World Orchestra критиката казва, че е много повече от един съвременно звучащ проект. Той е музикално пътешествие, изпълнено с изтънчени емоции и магия, сътрудничество между съмишленици с ярки индивидуалности и темперамент, диалог между традиция и съвременност, между световните култури и пулсиращата енергията на 21 век.

Фестивалът продължава със "Софийски солисти" под диригентството на Пламен Джуров, но в компанията на перкусионистите Татяна Колева и Емануел Сежурне на 29 март. Това ще бъде концерт събитие, защото Сежурне е едно от световно признатите имена в перкусиите и ще поднесе своя концерт за маримба, вибрафон и струнен оркестър на варненската публика само ден след световната му премиера на Мартенски музикални дни в Русе. А и виртуозната Татяна Колева, която накара варненци да се влюбят в звука на ударните, ще дойде заедно със своята младежка формация "Youth Percussion Pool".

Емануел Сежурне е френски композитор и перкусионист, чиято музика, изпълнена с ритъм, романтика и енергия, е вдъхновена както от западната класическа традиция, така и от популярния европейски джаз и рок. Композициите му се изпълняват в редица страни и са част от репертоара на много световни оркестри. Едновременно с композирането, Сежурне прави и кариера като увагаван перкусионист.
Концертът ще отбележи 50-годшнината на "Софийски солисти". Камерен ансамбъл "Софийски солисти" е създаден през ноември 1961 г. от група млади оркестранти от Софийската опера. Сред диригентите, оставили ярък отпечатък в развитието на ансамбъла се открочват имената на Васил Казанджиев, Константин Илиев, Добрин Петков, Емил Табаков и Пламен Джуров, с който работят постоянно от 1988 г. до сега.

Изискано камерно преживяване ще предложат Джанмария Бонино от Италия и Тодор Петров на 10 април в Градската художествена галерия, където ще изпълнят транскрипции за две пиана на симфонични творби от Лист. Това са пианисти, които изследват класическото наследство и откриват рядко изпълнявани творби.

Джанмария Бонино завършва Консерваторията Джузепе Верди в Милано и Консерваторията на Люцерн. Има диплома по пиано и от Висшата консерватория във Винтертур, както и по чембало от Консерваторията в Генуа. Артистичната кариера на Бонино е свързана с много концерти в Италия и чужбина - Австралия, Австрия, Русия и др.

Сонати от Моцарт, Бетовен и Франк ще прозвучат на 12 април в интерпретация на двама музиканти с успешна кариера - Димитър Буров - цигулка и Милко Милков - пиано. И двамата са варненци, възпитаници на НУИ "Добри Христов", но за пръв път ще излязат на една сцена.
Светски блясък и много емоции обещава последният концерт от фестивала - "Hello Brodway" от цикъла "Музиката на Америка" на 4 май в Операта. В него любимецът на публиката - тенорът Орлин Горанов ще си партнира със сопраното Даниела Димова и мецосопраното Олга Михайлова-Динова. С тях ще бъдат и хорът и оркестърът на Варненската опера. Диригент е Юли Дамянов. Концертът ще осъществява съвместно с ТМПЦ Варна.

Източник: Радио "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 9
13.10.2020 »
07.10.2020 »
20.02.2020 »
06.02.2020 »
27.04.2015 »
21.04.2015 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
Зърнената сделка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: