Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна започва обучението на "кибербойци"
Автор: Екип Varna24.bg 10:13 / 14.03.2019Коментари (0)1370
©
Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" инициира проект "Черноморска академия за сигурност“. Инициативата е в отговор на усилията на университета да даде своя принос в разработването на практико-приложните въпроси на киберсигурността и интелигентните системи за сигурност, както и обучението на високо квалифицирани кадри в тази област. Стремежът на университета е да даде решение в проблемите на противодействието на киберзаплахите в нашата страна.

 Проектът за "Черноморската академия за сигурност“ ще бъде представена на 16 март 2019 г. от 10.00 ч. в Учебно-спортния комплекс на Варненския свободен университет. В нея ще участват водещи експерти, учени и изследователи от Израел, Европейския съюз, България и др., сред които: Ариел Коен - в ТОП 5 на водещите експерти по сигурността в света; Денис Баринов – директор "Образование" в "Лаборатория Касперски“ - най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер; акад. Стефан Воденичаров – министър на образованието и науката през 2013 г., председател на Българската  академия на науките, вписан в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство през 2006 г.; чл.кор. Стефан Хаджитодоров – директор на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН и др.

Ще бъдат представени две иновативни магистърски програми на Варненския свободен университет "Киберсигурност“ и "Интелигентни системи за сигурност“. Това са първите програми в България, които ще подготвят висококвалифицирани специалисти за противодействие на киберпосегателства. Магистърските програми са част от приоритетния проект на университета "Дигитално образование за икономически растеж и социално приобщаване“. Те ще се провеждат в редовна и задочна форма а обучение, като продължителността им е три семестъра за една календарна година.

В магистърската програма "Киберсигурност“ Варненският свободен университет ще подготви първите български "кибербойци“. Програмата предлага специализирани избираеми дисциплини в две основни направления - Data Science - за подготовка на напреднали анализатори, и HealthTech - за кариера в областта на здравната сигурност. Студентите ще бъдат обучавани в информационни технологии, право, ще получат специфични познания в сферата на националната сигурност. Бъдещите «кибербойци» ще разчитат още на богата обща култура – съобразителност, аналитично мислене, знания по народопсихология, странознание и т.н. Произходът, религиозната принадлежност, спецификата на културно-цивилизационен модел внасят допълнителни специфични знания. 

Магистърската програма "Интелигентни системи за сигурност“ е насочена към управлението и анализа на данни в сферата на сигурността. Обучението е базирано на ключови области на модерни системи и технологии за мониторинг, пространствен анализ, трансгранично сътрудничество в случаи на бедствия, аварии и катастрофи, организация и управление на сигурността и обществения ред. Използват се съвременни техники и средства за наблюдение от земната повърхност, въздуха и космоса, а също и дигитални технологии за визуализация, моделиране, идентифициране и проследяване на процеси и обекти в космоса.

За магистърските програми "Киберсигурност“ и "Интелигентни системи за сигурност“ може да се кандидатства до края на март.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: