Във Варненско все още се пази традицията много от морските риби се приготвят в консерви

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:07 / 11.01.2014
1620
Много от морските риби се приготвят в консерви, като тази традиция все още е запазена във Варненско. Това заяви Юли Атев от Сдружението на варненските рибари. По думите му, почти всички видове риба по нашето Черноморие са вкусни и стават за поднасяне на празнична трапеза - сафрид, чернокоп, лефер, кая. Много от рибарите приготвят консерви. Сафрид или чернокоп могат да се приготвят и чрез печене, пържене, мариноване, правят се и в консерва с продукти за така наречената "Закуска Ропотамо". Много от рецептите от миналото се помнят и се споделят и сега, коментира Атев.

Все още в региона на Варна се извършва промишлен риболов. По думите на Атев, най-голямата щета, която може да се причини на рибната популация е траленето в райони на устия на реки. И по закон там е забранено, като е в юрисдикцията на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да следи, поясни Атев. Той добави, че така или иначе това което са искали риболовците, да се криминализира бракониерството не е направено. Проблем е и това, че се съставят актове на хора, които не могат да платят и нямат имущество, което да бъде отнето.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
"Възраждане" възстанови паметника, заради който Русия започна нак...
14-годишно момче е опасност за живота след падане от тротинетка в...
Варна участва в най-големия благотворителен маратон в света
Столицата отново изпреварва област Варна и заема челното място и ...
Варненец спечели сърцата на всички в квартала
Термометрите ще показват едва 15 градуса във Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).