Във Военноморския музей завърши форумът "Голямата война – сто години по-късно“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:39 / 04.11.2016
1526
От 1 до 4 ноември Военноморския музей беше домакин на серия от прояви, посветени на 100 годишнината от Първата световна война. Те бяха обединени в научно-практическия форум "Голямата война - сто години по-късно". Началото беше дадено с изложбата "Художникът на фронта", която представя картини на видни български военни художници, мобилизирани през Първата световна война. Те са от фондовете на Националния военноисторически музей - София и на Военноморския музей.

Програмата продължи с научната конференция "България и войната на море". Гости на откриването на конференцията бяха кметът на Варна Иван Портних и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. На конференцията присъства и взе участие и директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова. 

По време на двудневната среща бяха изнесени научни съобщения и доклади по теми, които засягат отбраната на българските брегове по време на големия световен конфликт: аспекти от политиката на Великите сили в региона; бойните действия, в които участва флотът; проблемите, които са тревожели обществото във военновременните години; отражението на войната в изкуството и литературата. Участие взеха утвърдени учени в своите области, преподаватели от университети в страната, музейни работници, изследователи от наши и чуждестранни научни центрове. Присъстващите обмениха мнения, засегнаха спорни тези, представиха новоиздирени факти. 

Най-младите участници във форума бяха ученици от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Те подготвиха два открити урока, които се проведоха на 3 и 4 ноември в атмосферата, създадена от творбите на Вл. Димитров Майстора, Ал. Мутафов, К. Щъркелов и другите майстори на четката, включени в откритата дни по-рано изложба. Гимназистите срещнаха присъстващите с най-вълнуващите епизоди от участието на флота в Първата световна война и с изкуството по време на войната. 
 
Инициаторът на събитията - Военноморският музей, благодари на своите партньори: Институт за исторически изследвания при БАН, Македонски научен институт, Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуство "Константин Преславски" - Варна, ИК "Морски свят - Морски вестник" - Варна, както и за финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Община Варна.
Изложбата може да бъде посетена до края на 2016 година.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).