Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Възелът около “Максуда" се заплита, събарят първите къщи до дни
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 04.01.2011Коментари (18)9846
© Varna24.bg
Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Варна, е готова да предприеме мерки за събаряне на незоконните постройки в "Максуда", стига да получи необходимите констативни протоколи за нерегламентираното строителство там. Това увери Галин Баев, шеф на РДНСК - Североизток. В края на миналата година в дирекцията са постъпили 2 сигнала срещу безразборните градежи в ромската махала. Единият е от граждани, а другият - от ВМРО. За да се ангажираме с премахване на постройки обаче, трябва да разполагаме с констативни протоколи от районните администрации за незаконните градежи в "Максуда", поясни Баев. 

До края на месеца ще бъдат съборени 4-те ромски къщи, които стоят на пътя на следващия етап от реконструкцията на ул. "Девня", добави Галин Баев. Незаконните постройки, в които живеят ромски фамилии, са вдигнати върху общинска земя. Градежите попадат върху втория участък на пътната артерия, където предстоят мащабни укрепителни мероприятия.

Баев информира още, че вече са издадени 30 заповеди за премахване на незаконни постройки на брега на Варненското езеро, но всички те се обжалват. Неотдавна кметът Кирил Йорданов обяви, че в същия район са установени 154 нерегламентирани обекта, за които са съставени актове и наказателни постановления. Градоначалникът уточни, че само 5 от градежите са премахнати, но не липсват собственици, които сами са започнали да бутат постройките си.
Ромската махала в сърцето на Варна се простира върху територия на два района - "Младост" и "Одесос". Таня Василева, кмет на централния район в морската столица, отчете, че администрацията й ще предприеме проверки, след като получи справките, които официално е изискала от няколко институции. 

Очаваме от общината и от Областна администрация да ни предоставят информация относно собствеността на имотите, а от Агенцията по вписванията предстои да получим справка за кои от тях водят в регистър нотариални актове. Справка за собствеността на градежите чакаме да получим и от кадастралната служба. Освен това разполагаме с данни за около 5 къщи, чиито собственици са подали декларации за узаконяване преди януари 2004 г., когато изтече срокът за това, уточни Таня Василева. Чиновниците ще започнат проверките, щом се изясни собствеността на земята. В крайна сметка констативните протоколи не са достатъчни, ако не е ясно чии са парцелите и кой е отговорен за постройките върху тях, смята кметът на "Одесос". Таня Василева изрази безпокойство, че масираните проверки сега биха затруднили кампанията по преброяването, която предстои, тъй като ще се създаде напрежение. В резултат от това според нея е много вероятно обитателите на "Максуда" да откажат да допуснат анкетьорите. Затова предпочитам, преди да предприемем каквото и да било, да съберем необходимата информация от останалите институции, отчете Василева и изтъкна, че за преобладаващата част от градежите в "Максуда" ще се наложи да бъдат издадени констативни протоколи като за опасни и самосрутващи се сгради. Точната цифра обаче ще покажат проверките.

В "Младост", където се простира по-голямата част от ромското гето, разполагат с данни за близо 200 опасни и незаконни постройки. След кметска заповед в началото на 2008 г. администрацията преброила около 150 нерегламентирани градежи на ската към ул. "Д-р Селемински" и 36 - на ската край ул. "Г. Пеячевич". Всички тези сгради са вдигнати върху терени, отредени за озеленяване, уточниха от районната адмиистрация. При реконструкцията на трасето от ул. "Г. Пеячевич" до бензиностанция "Шел" през май тази година пък били установени още 5 незаконни постройки на общинска земя. Констативните протоколи за тях вече са изпратени в РДНСК, но съдебна процедура бави премахването им, обясниха още от "Младост".


Източник: в. Черно море



Още по темата: общо новини по темата: 29
17.09.2019 »
21.03.2013 »
22.03.2012 »
14.03.2012 »
27.02.2012 »
20.01.2012 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 04.01.2011 г.
0
 
 
Едно торнадо от мол Варна до Стара гара...
+1
 
 
най-после!докато не видя ,не вярвам!те наистина ставали чудеса по коледните празници!? :-)
+1
 
 
Тази тема е винаги интересна на всички обаче това се дискутира от доста години и все през зимата :-) Досега нищо не са направили срещу тези нагли цигани, който се имат за недосегаеми. Според мен отново само се раздухват нещата, а действия няма. Това е една жалка картинка и нещата могат лесно да бъдат разрешени, но е нужна воля от управляващите, а на тях не им се занимава с такива "проблеми".
0
 
 
Ами не е луд , който яде баницата, а който я дава! Дъжавата се опитва със доста голямо закъснение да си влезе в ролята...само не знам ще успеят ли да се преборят с всички ромски правозащитни организации, Комитети за защита на правата и други подобни!
+1
 
 
Мангала си е мангал,синът на Цветелин Кънчев го заловиха да краде тръби е ....!
+1
 
 
Крайно време е общината да си свърши работата! Гледката е ужасяваща!
+1
 
 
Там трябва да се рине подред и без компромис, иначе тази мангалска смрад няма да има край и то точно на папа на града с европейски претенции
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: