Възможно е да има още един обвинен за убийството на жената във Варна!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:04 / 28.02.2019
6497
Възможно е да има още едно обвинение за убийството във Варна. Това заяви в "Здравей, България" по Нова тв Радослав Лазаров, говорител на Окръжната прокуратура в морската ни столица. Ако се докаже вина, пред съда ще бъде изправена и майката на мъжа, пребил съпругата си до смърт. За възрастната жена се знае, че е помогнала на сина си да си събере багажа и да се изнесе от семейното жилище след побоя. Когато двамата си тръгнали от местопрестъплението жертвата била още жива, но в безпомощно състояние.

"В настоящия етап на разследването няма данни за съпричастност на друго лице в престъплението. Ако се появят доказателства за виновно поведение на друго лице, ще бъде повдигнато и обвинение", каза прокурор Лазаров. И допълни: "Българският законодател имаше друг поглед за проблем с домашното насилие. С публикуването на промените в НК държавата ясно заяви волята си за по-сериозно противопоставяне на този феномен. Това е само една от крачките, но е и най-неефективната. Наказателният орган се намесва, когато има извършено престъпление", коментира Радослав Лазаров. И добави, че са констатирани няколко случая, в които пострадалата е претърпяла домашно насилие. Част от тях са стигнали до правораздавателните органи. Установеният по закон срок за разглеждане на такива жалби е три месеца.

"Това е твърде дълъг срок. Когато се образува проверка, тя се дава на конкретен служител, който да поеме случая и да реши как ще протече тя и какво точно обвинение да се повдигне на извършителя на деянието", заяви още прокурор Лазаров. По думите му ограничение на контактите на пострадал и извършител на домашно насилие е възможно едва след повдигането на обвинение.

"Това не означава, че полицията не се ангажирала със случая. Законодателят даде своя знак, че това е така. Остава да се вземат мерки за ограничаване на този феномен. Обществото трябва да си даде сметка, че това е феномен, който за съжаление го има в нашата страна", заключи говорителят на Окръжна прокуратура – Варна.

Диляна Маркова, юрист от фондация "Асоциация Анимус", обясни, че заповед за незабавна защита до 24 часа се дава от съда.

"Преди промените в НК домашното насилие не беше криминализирано. Жертвата от Варна сама е оттеглила жалбата. Прокурорът не може да повдигне обвинение без жалба от потърпевшия. Истанбулската конвенция даваше възможност наказателното преследване да продължи и след оттеглянето на жалбата", коментира Маркова и разказа какво предвиждат промените в НК спрямо домашните насилници: "Различното е по-тежкото наказание, което мъжът от Варна щеше да получи. Необходимо е, освен наказателното преследване, да има и превенция".


Виж коментарите (1)

Още по темата (18):
10.08.2020 Лоши новини за убиеца на Кремена от Варна
08.06.2020 Убиецът на Кремена от Варна: Съжалявам за стореното, не исках да се стига до фатален край!
27.09.2019 Намалиха присъдата на Борислав, който уби зверски съпругата си, прокуратурата ще протестира
26.09.2019 Ново заседание по делото срещу Борислав, който уби съпругата си
24.07.2019 Идва възмездие за Борислав от Варна, убил жена си с особена жестокост
14.05.2019 И Апелативният съд във Варна потвърди ареста на Борислав, който уби съпругата си
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).