Възрастните остават основна мишена за телефонните измамници във Варненско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:55 / 02.07.2015
651
През първите пет месеца на годината са регистрирани 78 телефонни измами във Варна и региона, заяви пред "Фокус" Ивана Милева, говорител на полицията. Тя посочи, че телефонните измами са особен вид престъпление, което засяга материално и емоционално потърпевшите. 

За изминалата година регистрираните телефонни измами са 196, като от тях за първите пет месеца на 2014 г. са регистрирани 94 измами. Броят на случаите на телефонни измами за периода януари - май 2015 г. е 78, като това показва спад от 17,02%. "Добрата тенденция се запазва и при разкриваемостта на този род престъпления. За тази година има разкрити 7 телефонни измами, задържани са 8 души. За същия период на 2014 г. има само 1 задържано лице за измама по телефона", каза още Милева. 

Като най-често използвани сценарии за въвеждане в заблуда продължават да се използват спешна операция или лечение, нужда от ваксина или транспортиране до болнично заведение. Нова схема за измама набира скорост последните месеци - възрастни хора се въвеждат в заблуждение, че техен близък е закупил климатик или климатици и е нужна сума пари, за да бъдат капарирани. В последно време сценарият с мнимите куриери, които носят "скъпи вещи" от близък или роднина от чужбина, изместват традиционните сценарии. Обаждане по телефона с информацията, че близък е изпратил скъпи подаръци чрез куриер, но за да бъдат получени, трябва да се внесе сума пари, е новост, която успява да заблуди доверчивите ни баби и дядовци. 

Сравнително актуална схема е и обещание за увеличение на пенсията по Европейски програми, като това е обвързано с наличните в дома на потърпевшия средства. Добре облечен измамник, наричащ себе си представител на "Европейската комисия" убеждава възрастни хора, че ще получат увеличение на пенсията си в размер двоен на средствата, с които разполагат вкъщи в момента. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).