Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Възраждане: Повече от 10 години озеленяването на Варна е крайно занемарено
Автор: Цвети Тончева 16:44 / 02.03.2024Коментари (0)2160
© Уикипедия
Повече от 10 години озеленяването на Варна е крайно занемарено. Това заяви народният представител от "Възраждане“ инж. Коста Стоянов, който днес проведе изключително ползотворна среща с представителите на районната колегия на ландшафтните архитекти във Варна, съобщиха от пресцентъра на партията.

На срещата присъстваха и общинските съветници от "Възраждане“ Дилян Григоров, Светослав Йорданов и Диян Атанасов. В рамките на срещата бяха обсъдени притесненията на ландшафните специалисти, които са свързани преди всичко с предложените промени в Закона за устройство на територията. Коста Стоянов подчерта, че чрез тези промени, на практика ще ограничат законово прилагането и правата на професията "ландшафтен архитект“. За тези промени Съюзът на ландшафтните архитекти е изпратил писмо до всички народни представители със становище против приемането на проектозакона, предложен от ГЕРБ в тази част. Акцент в срещата между ландшафните архитекти и народният представител от "Възраждане“ е бил и проблемът с озеленяването във Варна: "Много дълго коментирахме проблемите с озеленяването, изграждането и поддръжката на зелените площи и пространства в нашата морска столица. Този сектор е занемарен през последните повече от 10 години.

Последното картотекиране на тревните площи е правено през 1965 година, т.е. преди близо 60 години, което е недопустимо като се вземе под внимание факта, колко много се е променила Варна за този период! Обърнато бе внимание и на това, че последният регистър на зелените площи (зелената растителност) е правен през 2011 година, а е приет през 2014 година. От тогава няма актуализация.

В общинска администрация във Варна няма обособено звено за поддържане на зелените площи. По районните кметства няма нито един ландшафтен архитект. В ЕСУТ участва само един ландшафтен архитект, който е представител на общинска администрация“, разясни инж. Коста Стоянов. Поради тази причина ландшафтните архитекти са изложили и предложения за начина на работа в общинската администрация, свързан с опазването и правилното управление на зелените площи.

"Като начало трябва да се спре с безразборната резитба на дървета, тъй като тя не се прави както трябва. Градът е пълен с дънери, които трябва да се премахнат“, категоричен бе народният представител от "Възраждане“. Общинските съветници на "Възраждане“ в местния парламент също поеха ангажимент за бъдеща комуникация и съвместни действия с представителите на ландшафтните архитекти, с цел подобряване на зелената среда във Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: