Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Възраждане" с въпрос към кмета Коцев: В конфликт на интереси ли е началникът на "Рибарски пристанища" в Община Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:56 / 05.03.2024Коментари (0)3011
© Facebook
Проведе се пресконференция на "Възраждане" във Варна по повод репресиите от страна на държавата и общината в рибарския сектор. В конфликт на интереси ли е назначеният за началник на отдел "Рибарски пристанища“ в Община Варна Лъчезар Братоев, питат кмета Благомир Коцев

В изявлението по повод проблемите пред рибарския сектор, като един бе отбелязано, че е свързан с въпросния началник на общински отдел. Между него и рибарите имало напрежение, казват от партията.

"Разполагаме с документи, които показват, че Братоев като собственик на фирма я продава на 80-годишен човек, който малко след това я обявява в несъстоятелност. Така се избягва плащане на половин милион лева данъци към държавата и още толкова договори със задължения към други лица. И това лице твърди, че е честено. Пристанището, което той управлява и което се рекламира като негово, всъщност е под наем и е част от пристанище Варна. Наемите, които той взима от яхти са в пъти повече от наемите, които плаща за ползване на пристанището. С капацитет от 30 яхти при средна цена от 50 евро на ден пристанището е взето с дългосрочен договор до 2032 година за 4400 лева заедно с яхтения магазин, който той ползва. Така много принципният господин, който не иска да ощетява държавата, плаща по 146 лева на ден за пристанището и магазина, които покрива с взимането на наем само за една лодка“, посочи Коста Стоянов.

"Тук е редно да зададем въпроса към кмета на общината - Защо той назначава хора, които управляват десетки фирми и са в управлението на неправителствани организации свързани с яхти и яхтени пристанища. Дали това не е конфликт на интереси. Морално ли е да назначиш човек, който вероятно години назад е ощетявал бюджета на държавата и е заобиколил закона, за да не плати данъци. Господин кмета, това ли е промяната, която предлагат и така ли смятате да работите с местния бизнес. Ние промяна не виждаме. За нас нещата са по – зле спрямо предишното управление“, пита още той.

"Възраждане" отправят и въпрос, провокиран от забраната от миналата седмица на "Морска администрация“ за маневриране и приставане на рибарските лодки на лодкостоянките заради лошото състояние на съоръженията.

"Голяма част от тези съоръжения са с неустановена собственост. Те са държавни, общински, със смесена собственост или такава с неустановена и с неизвестен собственик. Този проблем е може би от 30 години. Всички знаем, че тези съоръжения не са добри за ползване и дори опасни. Интересно защо темата за тези съоръжения се повдига винаги преди избори или с цел да се извиват ръцете на рибарите. Смятаме, че поводът в момента е последното, тъй като предстои ротация и рибарския сектор се надигна срещу закона за перките в морето. Ако съоръженията действително са негодни и то от години, за което всички знаем, защо държавата не прави нищо по този повод, защо не са ремонтирани и защо не са отделяни средства. Явно, че община и държава не се грижат добре, а в същото време се спира достъпът. Според нас трябва да се намери съвместно решение и да се защитят интересите на рибарите. Те внасят данъци и такси в общината и държавата. В момента рибарите няма къде да пристават със своите кораби. Има едно рибарско пристанище "Карантината“, построено с европейски средства. То е ограничено и не става за приставане на по-големи плавателни съдове. Декларираме желание да бъде медиатор между двете страни“, коментира Стоянов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Милен Цветков загина в жестока катастрофа в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: