Възстановяват голямата синагога във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:51 / 02.09.2010
866
Първата истинска синагога във Варна, построена 12 г. след Освобождението, може да бъде възстановена, като на нейно място се построи точно нейно копие. Това сподели председателят на "Шалом" в морската столица Олег Калдерон. Сградата е върната на еврейската общност в окаяно състояние и за да бъде възстановена, преди това трябва да бъде съборена, коментира г-н Калдерон.

За целта "Шалом" са получили разрешение от Института за паметници на културата, а за финансирането на проекта има и заявен интерес от чужди инвеститори. Олег Калдерон припомни, че дълги години сефарадският храм е бил под егидата на Българския съюз за физкултура и спорт и се е ползвал като зала за бокс, в която е тренирал и олимпийският шампион Ивайло Маринов.

Срещаме разбиране от страна на правителството и се надяваме, че до края на годината проблемът ще бъде разрешен, каза още председателят на "Шалом" в града. В непосредствена близост до синагогата, строена в мавритански стил с готически елементи, се намира и къщата на равина, която през годините е била частично ремонтирана. Имотът обаче попада в двора на главния щаб на Военноморските сили и достъпът до него е силно затруднен.

Междувременно стана ясно, че предстои да бъде въведена в експлоатация и т.нар. малка синагога, построена от евреите ашкенази 20-ина години след първата. Тя се намира на ул. "Тича" и е със статут на офис сграда, като част от нея е предоставена на инвеститора, който преди три години е съборил руините, за да я построи отново. След 9 септември и този молитвен дом е използван от спортните клубове, като за тази цел е бил преустройван.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).