Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Възстановяват морската връзка Варна - Истанбул
Автор: Екип Varna24.bg 15:54 / 15.01.2024Коментари (0)1597
©
Работи се по възстановяване на морската връзка между Варна и Истанбул. Това, както и активизиране на морския транспорт между България и Турция, е една от задачите, които си е поставил генералния консул на югоизточната ни съседка у нас господин Толга Оркун, стана ясно от проведената среща между него и областния управител професор Андрияна Андреева.

Тя бе домакин на първото официално посещение на генералния консул на Република Турция в България господин Толга Оркун във Варна. В срещата взеха участие двамата заместник областни управители Антоанета Петрова и Огнян Рачев, както и аташето по социалните въпроси в генералното консулство Мехмет Унган, съобщиха за Varna24.bg от пресслужбата на областната администрация.

Професор Андреева представи на своя гост най-важните акценти от социалното, икономическото, образователно и културно развитие на 12-те общини от Област Варна, а господин Оркун заяви желанието да засили икономическите връзки между двете държави и да привлече още инвестиции в региона. Двамата споделиха задоволство от традициите в доброто икономическо, търговско и културно сътрудничество между България и Турция.

Толга Оркун, чиито корени са свързани с България, е дипломат от кариерата с 26 години опит на генерален консул в Гърция, в Холандия, в Италия и в Ирак. В разговора си с професор Андреева той заяви, че развитието на икономическото и търговското сътрудничество между България и Турция ще бъде в основата на неговата работа. Освен привличането на големи инвеститори и повишаване благосъстоянието на хората, за дипломата ще бъде важна и подкрепата за бизнеса на обикновените жители, които развиват свой малък бизнес. В тази връзка генералният консул ще търси задълбочаване на взаимодействието между Търговските и Занаятчийските камари на двете държави.

Дипломатът представи параметрите на един бъдещ Меморандум за сътрудничество между Турция, България и Румъния. Той може да обхване дейности за почистването на Черно море от мини, проблем, който възникна с военния конфликт между Русия и Украйна. " Едно чисто и по-сигурно море е гарант за добър икономически, търговски и туристически обмен между държавите в региона“ каза дипломатът и добави: "Опитвам се да убедя моята страна, че бъдещото икономическо развитие между нашите държави може да бъде и на основата на по-активен морски транспорт“.

В разговора двете страни се съгласиха, че паралелно с икономическите връзки между България и Турция от значение ще бъде и продължаването на културното сътрудничество. Професор Андреева подкрепи намеренията на господен Оркун да популяризира богатото фолклорно наследство и традиции на Област Варна в своята родина. Тя представи на своя гост картините от изложбата "Бъдещето на моя град“ на децата от Област – Варна. На финала на срещата двамата се съгласиха, че културният обмен трябва да се задълбочи, защото е най-прекият път към добросъседство, към отличните приятелски връзки и разбирателство между нас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: