Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Взеха важно решение за бъдещето на велоалеите във Варна
Автор: Димитър Щерев 08:45 / 22.12.2023Коментари (4)2374
© Varna24.bg
Част от велоалеите във Варна да се ползват от колоездачите съвместно с пешеходците. Това важно решение взе постоянната комисия “Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общинския съвет във Варна.

Предложението бе на велоклуб "Спартак“ и включва велоалеи около автобусни спирки, където има конфликтни точки между колоездачи и водачи на електрически тротинетки, от една страна, и пешеходци, от друга. Заради зачестили инциденти между отделните участници в движението се предлага тези места да бъдат обозначени като участъци със смесено предназначение, в които пешеходците да с предимство.

Конфликтни точки са велоалеите на бул. "Владислав Варненчик“ – зад спирка "Тракия“ в посока кварталите, както и зад спирка "Борсата 2“. На бул. "Сливница“ също има поне два такива участъка – зад спирка "Тих Труд“ и зад спирка "Георги Петлешев 2“. Велоалеята на бул. "Осми Приморски полк“ зад спирка "Чаталджа“ също създава предпоставки за инциденти.

В рамките на заседанието стана ясно, че конфликтните участъци са повече, но списъкът поетапно ще бъде допълван.

Широка дискусия предизвика предложението на велоклуб "Спартак“ за изграждане на пешеходни пътеки по едни от най-натоварените булеварди във Варна. Тяхното желание е едната пътека да бъде поставена на бул. "Владислав Варненчик“ – при пресичането му с бул. “Васил Левски" (кръгово движение под Автогарата), по направленията север-юг и юг-север. Второто предложено място е на кръговото кръстовище на бул. "Левски“ с бул. "Сливница“, а третото – на бул. "Левски“ с бул. "Цар Освободител“. В рамките на дебатите стана ясно, че полагането на пътеки на тези кръстовища би било опасно за пешеходците. Решението е изграждане на надлези или подлези, но не и на маркировка на нивото на автомобилния поток, бе изтъкнато по време на заседанието.

Одобрено бе и друго предложение на групата – да се проведе информационна кампания за водачите на индивидуални електрически превозни средства и електрически скутери. В рамките на два месеца те ще бъдат информирани какви са техните права и задължения, без да им бъдат налагани глоби при евентуални нарушения. След изтичане на този срок ще последват контрол и санкции за нарушителите.

Членовете на комисията гласуваха също изграждането на шикани в двата края на железния мост, който се намира на бул. "Васил Левски“ с ул. "Капитан Райчо Николов“, за да се избегне внезапното излизане на колоездачи и пешеходци на пътното платно. Дадена бе зелена светлина и за поставянето на пътно огледало на кръстовището на улиците "Велико Христов“ и "Парижка комуна“.



Още по темата: общо новини по темата: 36
25.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
16.04.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.12.2023 г.
0
 
 
Отсечката от стадион Черно море до кръстовището на Чаталджа по бул. Осми Приморски полк е вбесяващо идиотско недоразумение, не се брои за велоалея изобщо. Има и други недоразумения. Като цяло само по бул. Васил Левски са успели да я направят долу-горе добре защото има място. И в този смисъл няма свястна мрежа от велоалеи които да вършат работа. Не можеш да разчиташ ,че като колоездач имаш осигурен път от едно място до друго. На места ширината на велоалеята е добра, а там където терена не го позволява алеите са по две педи широки, а и мястото за пешеходци не е повече. Като цяло велоалеи има само на някои отсечки по широките булеварди, другото не го бройте за велоалеи. Да не говорим че на много места няма нормален тротоар за пешеходци.
Aнонимен
на 23.12.2023 г.
0
 
 
Всичко в този град което е кръстено спъртак е пълен тшак!
Aнонимен
на 22.12.2023 г.
-1
 
 
То не стига че пешеходците не можеш да ги изгониш от велоалеите, които пък са смешнп малко в тоя град, криви и тесни, ами сега и това, явно искат да накарат хората да ползвам само коли
Aнонимен
на 22.12.2023 г.
0
 
 
Сега съвсем няма да се махнат пешеходците от велоалеите, тоя велоклуб явно е пешеходен клуб
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Европейски избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: