Взеха важно решение за бъдещето на велоалеите във Варна

Автор: Димитър Щерев
Коментари (4)
08:45 / 22.12.2023
2399
Част от велоалеите във Варна да се ползват от колоездачите съвместно с пешеходците. Това важно решение взе постоянната комисия “Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общинския съвет във Варна.

Предложението бе на велоклуб "Спартак“ и включва велоалеи около автобусни спирки, където има конфликтни точки между колоездачи и водачи на електрически тротинетки, от една страна, и пешеходци, от друга. Заради зачестили инциденти между отделните участници в движението се предлага тези места да бъдат обозначени като участъци със смесено предназначение, в които пешеходците да с предимство.

Конфликтни точки са велоалеите на бул. "Владислав Варненчик“ – зад спирка "Тракия“ в посока кварталите, както и зад спирка "Борсата 2“. На бул. "Сливница“ също има поне два такива участъка – зад спирка "Тих Труд“ и зад спирка "Георги Петлешев 2“. Велоалеята на бул. "Осми Приморски полк“ зад спирка "Чаталджа“ също създава предпоставки за инциденти.

В рамките на заседанието стана ясно, че конфликтните участъци са повече, но списъкът поетапно ще бъде допълван.

Широка дискусия предизвика предложението на велоклуб "Спартак“ за изграждане на пешеходни пътеки по едни от най-натоварените булеварди във Варна. Тяхното желание е едната пътека да бъде поставена на бул. "Владислав Варненчик“ – при пресичането му с бул. “Васил Левски" (кръгово движение под Автогарата), по направленията север-юг и юг-север. Второто предложено място е на кръговото кръстовище на бул. "Левски“ с бул. "Сливница“, а третото – на бул. "Левски“ с бул. "Цар Освободител“. В рамките на дебатите стана ясно, че полагането на пътеки на тези кръстовища би било опасно за пешеходците. Решението е изграждане на надлези или подлези, но не и на маркировка на нивото на автомобилния поток, бе изтъкнато по време на заседанието.

Одобрено бе и друго предложение на групата – да се проведе информационна кампания за водачите на индивидуални електрически превозни средства и електрически скутери. В рамките на два месеца те ще бъдат информирани какви са техните права и задължения, без да им бъдат налагани глоби при евентуални нарушения. След изтичане на този срок ще последват контрол и санкции за нарушителите.

Членовете на комисията гласуваха също изграждането на шикани в двата края на железния мост, който се намира на бул. "Васил Левски“ с ул. "Капитан Райчо Николов“, за да се избегне внезапното излизане на колоездачи и пешеходци на пътното платно. Дадена бе зелена светлина и за поставянето на пътно огледало на кръстовището на улиците "Велико Христов“ и "Парижка комуна“.

Виж коментарите (4)

Още по темата (38):
16.05.2024 Решиха: Тези варненци ще пътуват безплатно в градския транспорт на Варна
08.05.2024 Коцев след срещата с ВиК - Варна и най-големите пътни строители: Това не може да продължава повече
25.04.2024 Важно! Такситата във Варна с нови цени
25.04.2024 Внимание: Нови правила във Варна и солени глоби за хората, които не ги
спазват
25.04.2024 Ремонтират училище, две градини и общежитие във Варна за 11,5 млн. лева
25.04.2024 Чисто нова детска градина за 100 деца отваря във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Ето какво време ни очаква утре във Варна
Видео обиколка на новата Автогара Варна - вижте я!
Първи подробности от прокуратурата във Варна, след като 36-годишн...
Коцев: Варна и Бургас се обединяват в искането си за скоростен пъ...
Заради катастрофите: Обезопасяват автобусните спирки във Варна
Шефът на Автогара Варна с подробности, наистина е много модерна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).